Ytterligare ett land överger dollarn

Ryssland jublar när land efter land kommer överens med varandra om att undvika använda US-dollarn för internationell handel och valutareserver. Amerikanska analytiker ser inget skäl till oro – ”kung dollar kommer att stanna på tronen”.

Nyhetsbrevet Central Banking rapporterar att Brasilien och Kina i förra veckan avtalade om att sätta upp ett enkelt och billigt system för direkt avräkning mellan de båda ländernas nationella valutor. Tidigare har exportörer och importörer slentrianmässigt använt den stabila US-dollarn för att offerera priser och räkna av betalningar.

Det spridda användandet av US-dollarn som reserv- och tillflyktsvaluta ger god stablitiet och är en del av skälet till dollarns dominans även inom utrikeshandeln. Grafik: Internationella Valutafonden

Den ryska nyhetbyrån Tass finner denna utveckling mycket uppiggande – förmodligen eftersom den egna centralbanken fått stora problem på grund av att man varit oförståndig nog att spara i dollar. När USA blev missnöjt med Rysslands kraftåtgärder i Ukrainakonflikten tog man sig friheten att konfiskera det mesta av de dollar som den ryska centralbanken har, eller rättare sagt hade, deponerat i amerikanska banker. Enligt Reuters handlar det om motsvarande totalt 6,5 biljoner kronor – ett belopp som kan ge vem som helst humörsvängningar av att bli av med.

Latinamerika – inte längre USA:s bakgård?

Tass menar att Brasiliens åtgärd mot dollarn är en vacker början på en trend som man hoppas kommer att fortsätta genom hela Latinamerika. Enligt den ryska nyhetsbyrån kommer Brasiliens och Kinas beslut få konsekvenser för hela kontinenten. Man intervjuar Pedro Costa Junior från universitetet i Sao Paolo:
Detta är inte den första gången för Kina. Man handlar redan med yuan med 25 länder, inklusive Argentina. Men Brasilien är verkligen på en annan nivå eftersom det är regionens huvudekonomi. Som [USA:s före detta president Harry] Truman sade – ”dit Brasilien än går kommer hela regionen att följa efter”, sade experten till Tass.

Harry Truman, amerikansk president i USA 1945-1953 – ”Dit Brasilien går följer resten av Latinamerika efter”

Brasilien står för ungefär hälften av kontinentens territorium och befolkning, och mer än hälften av dess regionala BNP, påpekade Costa Junior.

Reuters inte oroliga

Nyheten om det brasilianska avtalet följdes av en lång rapport från nyhetsbyrån Reuters, som kan tolkas som att US-dollarn är starkare, bättre och mer dominerande än någonsin. Samtidigt erkänner man att det förekommer vissa skönhetsfläckar på dollarns vapenskjöld – ”USA har sporrat sökandet efter alternativ genom att använda sin valuta som ett vapen mot sina motståndare.”

Det är som bekant inte bara Ryssland som drabbats av ”beväpningen” av dollarn. De amerikanska politikerna har även djupfryst valuta som tillhör Afghanistan, Iran och Venezuela. Och bankerna som försöker hjälpa sina kunder att kringgå de otaliga amerikanska sanktionerna får, enligt Reuters, ”rejäla böter”.

Libyen, under 2010-talet en framgångsrik oljeexportör, förberedde dåförtiden en övergång från US-dollar till en ny afrikansk enhetsvaluta. Som genom ett trollslag följde ett omfattande beduinuppror och därpå en mer eller mindre humanitär amerikansk invasion där även det svenska flygvapnet deltog.

I Reuters artikelförfattare Franscesco Guerreras Twitterflöde är det inga sura miner beträffande US-dollarns framtidsutsikter. Bild Twitter

Den imperiella cirkeln

Reuters påpekar emellertid att det finns faktorer som hindrar flykten från dollarn. Enligt en rapport från FED, landets privatägda centralbank, finns det en ”imperial circle” som enligt Reuters artikelförfattare gör att US-dollarn kommer att dominera världshandeln åtminstone fram till nästa världskrig.

De ränte- och konjunkturcykler som skapas i USA får, genom sina återverkningar utomlands, effekten att utlandets valutareserver och överlikviditet i slutet av varje högkonjunktur flyter tillbaka till USA på grund av ränteuppgångarna, varvid också det relativa värdet på US-dollarn går upp. När det sedan blir lågkonjunktur sänker man räntan och därmed värdet på dollarn för att underlätta sin export – och då kommer den utländska överlikviditeten tillbaka till utlandet och spär på efterfrågan därifrån.

Några ekonomiska trender eller rörelser som kan förväntas gynna dollarns ställning över tid, lyser med sin frånvaro i Reuters sammanställning. Däremot är BRICS-ländernas starka ekonomiska utveckling en faktor som pekar mot att dollarn kommer att få allt mer sällskap bland de internationellt använda handels- och reservvalutorna.

På grund av den amerikanska utrikespolitikens ibland gåtfulla och ofta krigiska natur är det dessutom allt fler av landets traditionella bundsförvanter som blir oroliga över sitt stora beroende av den amerikanska valutan. Det senaste exemplet är Saudiarabien, som i januari tecknade ett liknande avtal med Kina som det som Brasilien tecknade i förra veckan.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Om jag varit rysk finansminister hade jag aldrig ,aldrig !! satt landets pengar i amerikanska banker.
    Jag antar att Hong Kong har lämpliga banker .
    Alla människor vet väl att USA plötsligt kan frysa dina tillgångar .
    Schweiz har ju tvingats till en förödmjukande underkastelse och tvingats överge den strikta banksekretessen.
    Men en bank i Hong Kong skulle för en amatör som jag , kännas som ett bättre alternativ.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter