Ytterligare spänningar mellan Kosovo och Serbien

Oroligheterna på Balkan fortsätter

Stämningen mellan Serbien och Kosovo blir alltmer ansträngd efter protester från kosovoserber mot beslut från Kosovos regering. Under onsdagen stängde Kosovo sin sida av gränsen efter en vägspärr på den serbiska sidan.

Hösten på Balkan har präglats av en ständigt växande konflikt mellan Serbien och utbrytarrepubliken Kosovo. Händelseförloppet har sin upprinnelse i att regeringen i Pristina, Kosovo, försökt få de etniska serber som bor kvar att byta ut sina serbiska registreringsskyltar mot Kosovo-utfärdade.

Beslutet väckte ett omfattande motstånd bland serberna, och flera serbiska myndighetspersoner i Kosovo valde att avgå i protest, vilket Frihetsnytt rapporterade om.

Affischer som motsätter sig skyltbytet i Mitrovica, norra Kosovo
Affischer som motsätter sig skyltbytet i Mitrovica, norra Kosovo. Foto: Wikipedia/ Voice of America

Spänningarna fortsatte att eskalera i december, när skottlossning utbröt mellan serbiska demonstranter och polis i norra Kosovo. Tidigare under veckan rapporterade bland annat Al Jazeera att den serbiska armén mobiliserats, för att skydda den serbiska minoriteten om våldsamheterna eskalerade.

Gränserna stängs

Under onsdagen valde myndigheterna i Kosovo att stänga den största gränsövergången till Serbien, efter att serbiska demonstranter upprättat vägspärrar, bestående av traktorer och lastbilar, på den serbiska sidan. Detta skedde i närheten av staden Merdare i sydvästra Serbien.

Gränsövergången vid Merdare utgör Kosovos viktigaste passage för vägtransporter och kommer att innebära ett rejält minskat inflöde den vägen.

Sedan kriget 1998-1999, då Kosovo bröt sig loss från Serbien, har NATO-styrkorna KFOR (Kosovo Force) varit på plats för att stötta Kosovo.

Kosovo har bett KFOR att undanröja vägspärrarna, men de inte kan agera på serbiskt territorium utan att det ses som en krigshandling. Senaste gången NATO agerade på serbiskt territorium bombades huvudstaden Belgrad 1999, utan att FN gett sitt medgivande. Trots att det stred mot internationell rätt och Amnesty International kallade bombningarna för krigsförbrytelse, blev aldrig något NATO-befäl åtalad som krigsförbrytare, till skillnad från serbiska befäl.

Under hela december har det hållits stora demonstrationer i Serbien till stöd för de etniska serberna i Kosovo.

Serber demonstrerar till stöd för sina landsmän i Kosovo
Serber demonstrerar till stöd för sina landsmän i Kosovo, den 22 december 2022. Foto: Wikipedia/ Glas Amerike (Voice of America)
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter