Yttrandefriheten segrar! Bokförlag ger upp efter kritikstorm

Bokförlaget som ger ut Roald Dahls böcker möttes av hård kritik efter att det framkommit att de censurerat Roald Dahls barnböcker. Nu segrar yttrandefriheten och bokförlaget kapitulerar nästan.
Roald Dahl
Roald Dahl. Foto: Wikipedia/ Hans van Dijk for Anefo

Frihetsnytt rapporterade den 18 februari om avslöjandet att bokförlaget Puffin Books i hemlighet bytt ut ord i Roald Dahls barnböcker. Orden det rörde sig om kunde, eventuellt, ses som kränkande och därför valde bokförlaget att censurera böckerna.

När detta avslöjades väntande inte kritiken utan den kom med besked. I synnerhet blev kritiken svidande när den kända författaren, Salman Rushdie, anslöt sig till kritikerna och kallade bokförlagets agerande för ”absurd censur”.

Även Storbritanniens premiärminister, Rishi Sunak, passa på att ge en känga åt förlaget för tilltaget.

Bokförlaget backar efter att folket sagt emot

Efter den massiva kritikstormen har bokförlaget, Puffins Books, valt att tillmötesgå de som vill bevara böckerna och stå upp för yttrandefriheten.

De väljer nu att släppa två versioner av varje bok. En variant som de censurerat och en i originalutgåva. Enligt Vanity Fair skriver förlaget att ”Läsarna får själva välja vilken version av Dahls berättelser de föredrar”.

På sociala medier, däribland Twitter, har användarna rasat över nyheten att böckerna skulle ändras. När det nu framkommer att originalversionen fortsatt kommer att säljas är många positiva.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter