Jomshof: Yttrandefriheten viktigare än Natoansökan

Den sverigedemokratiske toppolitikern Richard Jomshof, som i den för tillfället brännheta yttrandefrihetsdebatten, uppmanade till att ”bränna hundra koraner till”, försvarar i Aktuellt sitt uttalande med att yttrandefriheten är vikigare än Natoansökan. Frihetsnytt har väl sällan hållit med mer om ett uttalande.

Igår fick Sverigedemokraternas (SD) Richard Jomshof chans i Aktuellt att förklara sin ståndpunkt gällande brännandet av koraner och en allmän kritik av islam.

Det som föranledde både Jomshofs och även SD:s partiledare Jimmie Åkessons inblandning i debatten var statsminister Ulf Kristerssons (M) kritik av Rasmus Paludans koranbränning i lördags utanför Turkiets ambassad på Djurgården i Stockholm. Där menade Kristersson att ”yttrandefrihet är en grundläggande del av demokratin – men att allt som är lagligt nödvändigtvis inte är lämpligt”.

Han beklagade också handlingen till den muslimska delen av befolkningen.

yttrandefriheten är viktigare
än Sveriges Natoansökan

Richard Jomshof

Retade upp flera sverigedemokrater

Detta fick flera tunga sverigedemokrater att reagera genom att rikta kritik mot Kristerssons dagtingande med den svenska grundlagsfästa yttrandefriheten för att inte riskera att kränka muslimer. Bland annat uttryckte Tobias Andersson (SD), ordförande för riksdagens näringsutskott, att regeringen på detta sätt ”ursäktar” svensk yttrandefrihet av hänsyn till ”lättkränkta muslimer”.

– I grund och botten så handlar det om att jag tror att det är viktigt att det förs en dialog om var gränsen ska dras för att anpassa sig för att bli en del av Nato, säger Tobias Andersson till DN.

Jomshof står upp för det fria ordet i Aktuellt

Jomshof gick ett steg längre och tyckte att svaret på kritiken runt om i världen borde vara att bränna hundra koraner till eftersom han anser att Turkiets ilska är orimlig.

Han tog den animerade serien South Park, som är känd för sin brutala humor och att kritisera allt, som exempel på hur fel det är att backa för kritik från lättkränkta människor. När de gjorde ett avsnitt om Muhammed blev kritikstormen så massiv med mordhot och annat, att de till slut tog bort avsnittet. Jomshof menar att det var fel att böja sig för kritiken. De borde ha gjort tio avsnitt till, säger han.

– Om vi gör avkall på vår demokrati och på vår yttrandefrihet är det ett sluttande plan. Det kan vi inte göra, säger Jomshof.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter