Yttrandefrihetsexpert: Ingen återvändo när censur inleds

Ministrarnas reaktion på den upphängda Erdoğan-dockan har fått yttrandefrihetsexperten Nils Funcke att höja ett varningens finger mot uttalanden som underminerar yttrandefriheten.
Den omtalade Erdogan-dockan
Den omtalade Erdogan-dockan. Foto: TWITTER @REALROJKOM

Aktionen med den upphängda dockan föreställandes Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, har gett omfattande svallvågor. Frihetsnytt har skrivit om hur det retade upp Turkiet så pass att man valde att blockera Sveriges ansökan om medlemskap i Nato, samt den efterföljande debatten om yttrandefrihet, sedan statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström fördömt aktionen som ”avskyvärd”.

Integrationsministern, tillika Liberalernas partiledare, Johan Pehrson kritiserade ministerkollegorna och påtalade att det råder yttrandefrihet i Sverige och att man har rätt att protestera mot andra länders ledare, på samma sätt som Rasmus Paludan har rätt att bränna koraner.

Den hårdaste kritiken kom från yttrandefrihetsexperten Nils Funcke, som menade att regeringen inte ska uttala sig om enskilda yttringar och att Kristerssons och Billströms uttalande sänder signaler om att man inte kan demonstrera mot andra länders ledare.

Svensk yttrandefrihet gäller i Sverige

Funcke följer upp den hårda kritiken. I en debattartikel i Svenska Dagbladet utvecklar han sitt resonemang om farorna med att en regering går ut och fördömer en åsiktshandling som inte utgör något brott. Har en brottslig handling begåtts, är det upp till åklagarmyndigheten att driva åtal. Det tog inte lång tid för åklagaren att lägga ned förundersökningen, rapporterade Aftonbladet.

Muhammed-karikatyrerna som fick danska flaggor att brinna
Muhammed-karikatyrerna som fick danska flaggor att brinna. Foto: Wikipedia/ LucasKannou

Att göra sin röst hörd, till och med i icke tillståndsgivna manifestationer, är skyddat av grundlagen. De enda gånger som yttrandefriheten får inskränkas är om det rör högförräderi, spioneri och uppvigling samt andra saker som kan hota det demokratiska systemet.

Funcke tar upp ett exempel där ett lands yttrandefrihet har vägt tyngre än goda relationer med ett annat land. När danska Jyllandsposten publicerade karikatyrer på profeten Muhammed, med följden att danska flaggor brändes runtom i den muslimska världen, svarade den danske statsministern Anders Fogh Rasmussen att han inte hade något att säga om en bild från en självständig publikation.

Den dåvarande svenske statsministern Göran Persson och oppositionsledaren Fredrik Reinfeldt backade upp Rasmussen, och på frågan om en svensk tidning skulle ha kunnat publicera karikatyrerna var svaret att det inte var något de skulle lägga sig i. När utrikesminister Laila Freivalds försökte censurera SD-kuriren som publicerat karikatyrerna, lät Persson avsätta henne och konstitutionsutskottet gav henne hård kritik.

Statens diplomatiska intressen går före yttrandefriheten

Angående de utrikespolitiska aspekterna av provokativa åsikter, refererar Funcke till det uttalande som den tillförordnade utrikesministern Östen Undén gjorde 1940. Om man utsätts för påtryckningar från ett annat land om inhemska åsiktsyttringar ska man svara kort och enkelt att svensk media är helt oavhängig regeringen och att ingen minister kan ha något ansvar eller uppsikt över media. Han betonade även att en fri press aldrig fick ses som en utrikespolitisk belastning.

Med allt detta i backspegeln menar Funcke att Kristerssons, Billströms och talmannen Andreas Norléns uttalanden om hur extremt allvarligt upphängningen av Erdoğan-dockan är, samt att det är ett sabotage mot den svenska Natoansökan och att det är farligt för svensk säkerhet, kan öppna för ett farligt sluttande plan, enligt Funcke.

Om ministrarna reagerar så starkt i det här läget, kan det öppna för att folk inte vågar yttra sig om utländska ledare och deras länders politik, av rädsla för att stämplas av regeringen. Det kan också innebära en öppning för att den turkiska regeringen alltid förväntar sig att dess svenska kollegor agerar om en turkisk politiker känner sig kränkt av en publikation.

Funcke avslutar sin artikel med en uppmaning till media att fortsätta publicera det man anser att allmänheten bör informeras om och inte låta sig skrämmas av regeringens hårda ord. Frihetsnytt tar honom på orden och låter meddela att vi kommer fortsätta publicera den information vi anser behöver komma ut.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter