Yttrandefrihetsexpert riktar tung kritik mot Kristersson

Nils Funcke, expert på yttrandefrihet, riktar stark kritik mot Ulf Kristersson. Han menar att yttrandefriheten gäller i Sverige oavsett om Kristersson anser det lämpligt eller inte.

Tidigare i veckan hängdes en docka förställande Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan utanför stadshuset i Stockholm, vilket Frihetsnytt rapporterat om. Aktionen fick regeringen med statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström att reagera starkt.

De båda ministrarna gick omedelbart ut och fördömde händelsen i starka ordalag i ett desperat försök att blidka Turkiet och dess regering för att undvika att Turkiet skulle försvåra Sveriges inträde i krigsalliansen Nato. Försöket misslyckades och Turkiets utrikesminister meddelade att Nato-processen stoppas tills vidare.

Ulf Kristerssons agerande får skarp kritik

Yttrandefrihetsexperten, Nils Funcke, är en som reagerat starkt på Kristerssons agerande i samband med den hängda dockan i en artikel på Dagens Nyheter (DN). Funcke menar att det är olämpligt att regeringen överhuvudtaget tar ställning på detta sätt. Vidare skickar regeringen signaler om att yttrandefriheten inte är total och att vissa saker inte är öppna för kritik.

– Kristersson tar verkligen i från tårna när han säger att det hotar svensk säkerhet. Det är en stark markering som skickar signaler till de som vill kritisera en despot. Det får man tydligen inte göra enligt den här regeringen, säger Funcke till DN.

Yttrandefriheten är total även om det är olämpligt

Yttrandefriheten står inskriven i Sveriges grundlag och medborgarnas rätt till att yttra sig ska därmed vara skyddad enligt lag. Trots detta så har yttrandefriheten på senare år varit under allt större angrepp. Funcke menar att yttrandefriheten måste försvaras även om det som sägs uppfattas som stötande.

Lars Vilks
Lars Vilks. Foto: Wikipedia/ Peter Wemmert

När Rasmus Paludan besökte Sveriges förorter för att bränna koranen hade Paludan lagen på sin sida, trots det uppstod disskusioner om man skulle begränsa yttrandefriheten med hänsyn för att vissa inte skulle bli kränkta.

En liknande diskussion uppstod när den avlidna konstnären Lars Vilks tecknade profeten Mohammed som rondellhund.

Ett skrämmande exempel var när Tobias Billström avslöjades med att han var beredd att sälja ut Sveriges yttrandefrihet i ett möte med sin turkiska motsvarighet för att påskynda Sveriges Nato-ansökan.

– Även om dockan kan uppfattas stötande och makaber är den sortens opinionsyttringar tillåtna i Sverige. Precis som det är tillåtet att bränna Koranen eller att rita en rondellhund. Yttranden behöver inte gå hem i salongerna för att vara tillåtna, säger Funcke till DN.

Vi kan inte göra avkall på yttrandefriheten

Funcke kritiserar regeringen vidare genom att poängtera att Sverige inte kan sälja ut grundläggande svenska rättigheter och principer för att blidka Turkiet.

– Yttrandefriheten är en del av Sverige oavsett om vi är med i Nato eller inte. Vi kan inte börja göra avkall på det som Natomedlemskapet är tänkt att skydda bara för att Turkiet ska släppa in oss, säger Funcke till DN.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter