Zambiagate: Storbråk om LGBT-adoptioner till Kroatien

En ledare för coronaprotesterna i Zagreb 2021 sitter fortfarande häktad för ingenting – medan transpersoner med politiska kontakter får kroatiska medborgarskap utfärdade till barnhemsbarn i Afrika. Då dyker en oppositionell politiker upp och säger ”Inte så fortinte bara ni kan sätta folk i fängelse!” Premiärministern är upprörd och feministombudsmannen fordrar häktning även av politikern.

Protestledaren Dr. Marko Francišković har nu suttit häktad i ett helt år. Francišković hamnade i häktningsfängelse efter att han tillsammans med sin fru Lana och kamraten Natko Kovačević protesterat mot corona-restriktionerna. Myndigheterna anklagar honom för terrorism.

Dr. Natko Kovačević, häktad ledare för de kroatiska coronaprotesterna.

Våld = terrorism

Ordet terrorism har bland politiskt korrekta globalister fått en starkt utvidgad betydelse jämfört med vad det hade för bara 10 år sedan. Francišković, en fembarnsfar med ett sjätte på gång, anklagas för att under två veckor i november 2021 ha ”uppträtt i flera städer vid odeklarerade offentliga protester som hölls under covid-restriktioner, och från dem, via videor som han publicerade på sociala nätverk, uppmanat medborgare i Kroatien, såväl som utomlands, till mobilisering och attacker mot den fysiska integriteten hos medlemmar av de styrande statliga strukturerna, ockupation av offentliga byggnader och andra våldsamma metoder för att avlägsna demokratiskt valda myndigheter och ignorera medel för offentlig kommunikation.”

Åklagarväsendet har på ett år varken väckt något åtal eller förhört några vittnen – allt enligt 24sata.hr.

Kroatiskt protestmöte 2021 mot coronarestriktionerna – inte en mask så långt ögat når. Talare är Marko Francišković, som sedan dess har tillbringat den mesta tiden i häkte på grund av myndigheternas fantastiska definition av ordet ”terrorism”.

Ivan Pernar får en idé

Frihetsmannen och politikern Ivan Pernar, som länge retat sig på myndigheternas trakasserier mot Marko Francišković, fick av en händelse reda på att en grupp personer är i färd med att adoptera och hämta hem barn från Afrika med tveksamma metoder. Detta beslutade han utnyttja för att försöka få sin kamrat fri.

Ivan Pernar är inte främmande för politiska kontroverser – har är grundaren till partiet Zivi Zid (folkets sköld) som blev känt genom handripliga aktioner. Bland annat slöt medlemmarna ofta upp och bildade en mänsklig kedja kring hus där familjer hotades av vräkning på grund av att man inte kunde betala räntor och amorteringar. På grund av detta har Pernar spenderat många nätter på polisstationer. Inte alltid kunde vräkningarna förhindras, men alltid blev det publicitet för partiet. Som parlamentsledamot har han flera gånger blivit utburen ur plenissalen av vaktmanskapet eftersom han inte ansåg sig vara färdig med sina anföranden trots att talartiden var utgången.

Enligt uppgifter som kommit Ivan Pernar till kännedom har en grupp adoptionssugna personer lyckats utverka kroatiska pass åt ett antal barn medan dessa fortfarande bodde på barnhem i Kongo. Dessutom har två av personerna tidigare blivit underkända som adoptivföräldrar i Kroatien. Minst en av dem är en transperson.

Även om de kroatiska myndigheterna, förmodligen på grund av adoptivföräldrarnas politiska kontakter, ser mellan fingrarna på det hela, är de afrikanska myndigheterna inte lika följsamma. Kongo, där barnhemmet som barnen hämtats från är beläget, tillåter kategoriskt inga utlandsadoptioner av landets barn. Zambia, där barnen uppenbarligen nu befinner sig, tillåter sådana adoptioner, men inte av adoptivföräldrar som är transpersoner. Det hela har utvecklats till ett interkontinentalt drama. Den kongolesiske barnhemsföreståndaren har valt att försvinna spårlöst och de tilltänkta adoptivföräldrarna är häktade i Zambia. De kroatiska massmedierna och ett antal kändisar och politiker har under flera veckor varit upprörda å de olyckliga landsmännens vägnar.

Ivan Pernar har erhållit ytterligare relevant information inifrån någon av de berörda kroatiska myndigheterna, som han inte har offentliggjort. Och i situationen såg han en möjlighet att äntligen få loss sin vapenbroder Marko Francišković ur häktet i Zagreb. I torsdags utfärdade Ivan Pernar ett ultimatum till myndigheterna – Antingen släpper ni ut Marko Francišković nu på måndag och låter honom vara ifred, eller sätter jag mig på flyget till Zambia och vittnar inför domstolen där, med ytterligare detaljer som jag känner till om de adoptionssugna Zagrebborna – och i så fall kommer de att få stanna i Zambia mycket länge.

Faksimil från Marko Francišković Facebooksida, som underhålls av en kvinnlig kamrat medan han sitter häktad.

Adoptivföräldrarna misstänkts nämligen för att bedriva handel med barn, något som är förenat med långa fängelsestraff i Zambia.

Där [i Zambia] kommer jag att prata om att 2 av 4 par inte hade tillstånd att adoptera i Kroatien och ifrågasätta hur de alla adopterade dessa barn från Kongo i första hand, eftersom de aldrig varit där. Jag kommer också att fråga hur en transperson kan adoptera barn i ett land där det är förbjudet för transpersoner att adoptera.

Pernar konfererar om adoptions-ärendet med en attaché på Zambias ambassad i Belgrad.

Stöd på sociala medier – men inte inom politiken

Antalet likasinnade som stödjer och förmedlar Pernars inlägg växer ständigt och flera högerportaler stödjer honom öppet, skriver tidningen 24sata (24 timmar) i ett förtvivlat tonläge. Jämställdhetsombudskvinnan Višnja Ljubičić har polisanmält Pernar och har i flera TV-soffor krävt att även han ska fängslas för uppvigling på samma sätt som Francišković.

Premiärministern och WEF-mannen Andrej Plenković har kastat sig in i debatten och varnat för ”hatretorik”.
Detta är oansvarigt och farligt beteende, motiverat av intolerans och hat, påstod Plenkovic.

Premiärminisern fortsatte med att ”Det pratas om dessa barns förmodade välbefinnande, om deras säkerhet, och å andra sidan, lätt, utan bevis, insinueras det att deras föräldrar är människohandlare”.

Tidningen 24sata beklagar att inte alla instämmer med premiärministerns synsätt. ”Trots att han representerar regeringens topp och har den största maktkoncentrationen i sina händer, misslyckas premiärministern fortfarande med att stoppa lavinen av uttryck för trångsynthet och intolerans.” skriver den besvikna journalisten. Lösningen: Att kräva att de sociala nätverken sätter munkavle på medborgarnas samtal.

Tidningen sände ”en förfrågan via e-post till flera icke-statliga organisationer som arbetar med hbt-personers rättigheter och frågade hur de ser på Ivan Pernars aktiviteter på sociala nätverk, och särskilt det faktum att han anmälde till den zambiska polisen en person som greps på anklagelser om människohandel med barn, där han uppgav att han var en transperson. Vi var intresserade av om de hade en åsikt om hans inlägg på sociala nätverk, om de ansåg att det spred hat och om de kände sig kallade att begära att hans inlägg tas bort från sociala nätverk, och eventuellt stödja jämställdhetsombudsmannen. Ingen svarade”.

Till slut fick man emellertid napp – Zagrebs autonoma kvinnohus fördömde Pernars beteende i de starkaste ordalag.
Autonomous Women’s House Zagreb fördömer starkt Ivan Pernars agerande för att sprida hatretorik, diskriminering och homofobi. AŽKZ anser att det är skandalöst, otillåtet och helt oacceptabelt att människor som Ivan Pernar och andra som han, hotar det demokratiska samhällets grunder i Republiken Kroatien med sitt beteende och framträdande offentligt och även allvarligt hotar integriteten”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Är verkligen transpersoners rätt att adoptera barn från Zambia en av ”det demokratiska samhällets grunder”? I historieskrivningen kring införandet av svensk demokrati kring det förra sekelskiftet och kroatisk sådan under 1990-talet framgick ingenting om detta – fast det kanske blir ”bättring” på den punkten i nästa utgåva av historieböckerna 🙂

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter