tisdag, 27 september, 2022

Zelensky: Donbas kan snart falla efter ”obeskrivligt svårt” ryskt angrepp

Ukrainas president skiftar sitt tonläge till att uppgivet erkänna att kriget kanske inte går att vända

I ett tal på lördagskvällen gav den ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky sin hittills svåraste bedömning av statusen för Kievregimens styrkor i den östra Donbas-regionen, där Ryssland under åtminstone de senaste två månaderna har koncentrerat sina styrkor. Lördagen markerade den 95:e dagen av konflikten.

Han beskrev förhållandena där som ”obeskrivligt svåra” i vad som markerar en särskilt pessimistisk förändring och negativ ton för den ukrainske ledaren, vilket starkt tyder på att Donbas är på väg att falla – eller åtminstone hela regioner som Luhansk – kan vara nära att totalt läggas under ryska federationens kontroll. Han identifierade flera intensiva pågående strider på platser med en stor rysk styrka, inklusive Severodonetsk, Lysychansk, Bakhmut och Popasna. Sievierodonets i synnerhet är en plats där hårda gatustrider rapporteras pågå på nära håll.

Ukrainska regionala tjänstemän rapporterade att ryska styrkor ”stormade” Sievierodonetsk efter att utan framgång försökt omringa staden. Striderna slog ut ström och mobiltelefontjänst, och ett humanitärt hjälpcenter kunde inte fungera på grund av faran, sa borgmästaren.

”Men vårt försvar håller i sig”, försökte Zelensky försäkra allmänheten. ”Det är obeskrivligt svårt där. Och jag är tacksam för alla dem som står emot detta angrepp från ockupanterna.” Zelenskij fördömde i anförandet också vad han kallade ”absolut meningslösa, öppet barbariska anfall mot Sumy-regionen”, som lämnade minst en person död och sju skadade och två i kritiskt tillstånd, och sa att granater slagit ner nära ett dagis.

”Detta är de fiender som Ryska federationen valt ut”, tillade han. Med detta uppmanade han återigen sina globalistiska kumpaner att officiellt stämpla Ryssland som en ”terroriststat” – något USA hittills har stått emot att göra, även efter att Joe Biden tidigare beskrivit Rysslands agerande som ”folkmord”.

Biden-administrationen har under tiden signalerat att USA gör sig redo att skicka raketsystem med långdistanskapacitet till Kievregimens miliser, vilket skulle innebära en betydande upptrappning. Men med tanke på vad som verkar vara Rysslands stadiga framsteg över Donbas, är det sannolikt lite för sent att vända utvecklingen för ukrainarna i öst.

Strax före dessa senaste kommentarer, på fredagskvällen, lovade den ukrainska ledaren att han skulle motstå alla territoriella eftergifter för en förhandlad freds skull, något som allt fler västerländska ledare har vädjat om. Istället har Zelensky svarat att Donbas kommer att bli ”ukrainsk igen”.

”Vi skyddar vårt land på det sätt som våra nuvarande försvarsresurser tillåter”, hade han sagt enligt ett meddelande från presidentens kontor. ”Vi gör allt för att öka dem. Och vi kommer att öka dem.” Men allt detta tycks förbereda allmänheten och hans västerländska stödjare att rusta sig för dåliga nyheter under de kommande dagarna och veckorna.

Även västerländsk massmedia med The Washington Post i spetsen börjar nu belysa de ödesdigra militära motgångar som drabbat Ukraina, vilket för första gången antyder att det ser värre ut för Kievregimen än vad man tidigare låtit påskina.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar