Zelenskyj hoppas på EU-medlemskap inom några veckor

Efter att EU-kommissionens chef besökte Kiev under gårdagen tror Zelenskyj att ett ukrainskt medlemskap i EU är inom räckhåll.

I ett offentligt uttalande sent på lördagen hävdade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att hans lands medlemskap i EU skulle ”stärka” hela Europa. Han sa att Ukraina är i ”slutfasen av sitt stora diplomatiska maraton”, och noterade att världen borde ha ett svar på Ukrainas medlemsansökan till EU inom bara en och en halv vecka.

”Vad mer behöver hända i Europa för att göra det klart för skeptiker att själva faktumet att hålla Ukraina utanför EU motverkar Europa?” ifrågasatte den ukrainske presidenten. ”Till exempel är allt redan uppenbart för de ryska ockupanterna. De säger så när de plågar vårt folk att det påstås bero på att Ukraina har åkt till Europa. Och varför har Europa skeptiker då?”

Zelenskyjs kommentarer kom strax efter EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens besök i Kiev på lördagen. Kievregimens ledare sa efter mötet med von der Leyen att EU-kommissionen snart kommer att förbereda en slutsats angående Ukrainas ansökan. Han berättade för den ukrainska allmänheten att de kommer att få ”alla nödvändiga svar på mycket kort tid, och det gjordes bra.”

Zelenskyj försökte koppla den svåra situationen på slagfältet i Donbas, där det verkar som att ukrainska styrkor är på reträtt, till det brådskande med EU-medlemskapet: ”Ingen kan nu säga hur länge detta ryska övergrepp kommer att pågå. Men vi måste göra allt för att få ockupanterna att ångra att de har gjort allt detta, och att hålla dem ansvariga för varje mord och varje angrepp på vår vackra stat, ” fortsatte Kievpresidenten.

Von der Leyen bekräftade också att ett beslut att rekommendera Ukrainas kandidatur snart kommer att meddelas. Men hon betonade att detta bara skulle vara ett preliminärt steg: ”EU-ledarna ska mötas den 17 juni inför ett kommande toppmöte den 23 och 24 juni. Nu förväntas EU-kommissionen rekommendera Ukrainas kandidatur att gå med i EU – men det är bara ett preliminärt steg; det finns många fler längs vägen. Noterbart skulle alla 27 medlemsländer behöva komma överens om att Ukraina ska bli en kandidat och vi vet att det redan har funnits splittring mellan EU:s medlemsländer.”

I kontrast till EU-kommissionschefens uttalanden råder fortfarande en utbredd konsensus bland de flesta västerländska tjänstemän att medlemskapsprocessen kommer att ta flera år. Att ansluta Ukraina till unionen inom några månader eller veckor ses därför som fullständigt orealistiskt. En helgrapport från Washington Post citerade EU-tjänstemän som sa att det för Ukrainas vidkommande snarare är fråga om årtionden.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter