Zelenskyj förbjuder Ukrainas oppositionspartier

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj förbjuder politiska oppositionspartier och beslagtar deras egendom

– Med tanke på det fullskaliga krig som förs av Ryska federationen och banden mellan vissa politiska strukturer med denna stat, avbryts all aktivitet från ett antal politiska partier under krigslagar, kungjorde Zelenskyj i ett videotal på söndagen.

De 11 oppositionspartierna som namngavs var: Oppositionsplattform – för livet, Shariy Party, Nashi, Oppositionsblocket, Vänsteroppositionen, Union of Left Forces, State, Progressive Socialist Party of Ukraine, Socialist Party of Ukraine, Socialists Party och Volodymyr Saldo Block.

Ukraina införde krigslagar direkt efter Rysslands invasion. Krigslagar administreras av militären snarare än av en civil regering och kan träda i kraft i en nödsituation eller som ett svar på en kris.

– Jag vill påminna alla politiker från vilket läge som helst: krigstid visar mycket väl elakheten i personliga ambitioner hos dem som försöker sätta sina egna ambitioner, sitt eget parti eller karriär över statens eller folkets intressen … All aktivitet av politiker som syftar till att splittra eller samarbeta kommer inte att lyckas. Men det kommer att få ett tufft svar, fortsatte Kievpresidenten i sitt tal.

Landets justitieministerium bekräftade Zelenskyjs drag via Facebook och avslöjade att oppositionspartiernas ekonomiska tillgångar och övriga egendom beslagtagits av staten. Tillvägagångssättet följer presidentens påbud att det ukrainska justitieministeriet omedelbart kommer att vidta omfattande åtgärder för att upprätthålla förbudet. Oppositionen hade tidigare fått sin verksamhet tillfälligt inställd i mars efter att den anklagats för att ha band till Ryssland och vara ”antiukrainsk”.

Förbudet innebär att Zelenskys främsta politiska opposition har eliminerats. Dess ledare Viktor Medvedchuk, som hävdar att han bara ser till det ukrainska folkets intressen genom att söka bättre relationer med Ryssland, sattes i husarrest förra månaden. Förra månaden undertecknade president Zelenskij ett lagförslag som gav grönt ljus för att förbjuda varje parti som ifrågasatte regeringens politik för den ryska invasionen, vilket ger domstolar befogenhet att beslagta tillgångar utan rätt att överklaga.

Medan oppositionspartier utplånas, har också säkerhetstjänsternas förföljelser av ukrainska frihetsaktivister som demonstrerar mot Zelenskyj eskalerat avsevärt. I början av förra månaden försökte Kievregimen också att utlämna och fängsla medborgare som bor i andra europeiska länder om de kritiserar den .

Samtidigt hyllas Zelenskyj fortfarande av västerländska medier som en modig försvarare av demokratin i motsats till den brutala och totalitära diktatorn som kontrollerar Ryssland.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter