Zelenskyj: Västländerna kommer att göra ”big business” i Ukraina

Volodymy Zelenskyj försäkrar att väst kommer att få god avkastning på sina satsningar på en ukrainsk seger. Även skattebetalna gör en god affär på att sända pengar och vapensystem till det krigförande landet hälsar president Zelenskyj.

Den amerikanske videobloggaren Clayton Morris har uppmärksammat en känslosam video från Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj, riktad till amerikanska finanskretsar och storföretag. Presidenten räknar upp otaliga fördelar för de som stödjer hans land i kriget med Ryssland och mot Ukrainas nyligen avskilda östra landsdelar.

Demokraterna: Här behövs ingen revisor

Det är oklart när Zelenskyjs videomeddelande blev utsänt men man kan konstatera att den ukrainske presidentens budskap har stött på öppna öron. Nyligen beslutade USA att bidra med krigsmateriel till ett sammanlagt värde av cirka 400 miljarder kronor, ungefär lika mycket som Rysslands totala militärbudget. Enligt Clayton Morris sammanställning kan man räkna med att större delen av dessa bidrag kommer att bli stulna på vägen till fronten.

Erfarenheterna från den liberala storbedragaren Sam Bankman-Fried, som också sände stora belopp till Ukraina, gör att många misstänker att en del av de pengar som betalas till det korrumperade landet tillslut hittar vägen tillbaka till USA – och närmare bestämt till de kretsar som fattade beslut om bidragen.

I Clayton Morris’ sammanställning ser man hur senator Rand Paul från republikanerna livligt beklagar demokraternas beslut att rösta nej till ett av hans förlag, nämligen att de 400 miljarderna skulle åtföljas av en auktoriserad revisor, med uppdrag att efterse att pengarna och vapnen faktiskit hamnar där de är avsedda.

Leoparder svårkörda utan utbildning

Även Tyskland, som enligt landets riksborgare egentligen är en amerikansk ockupationszon, har lovat bistånd med bland annat stridsvagnar.

Olika delar av det tyska politiska spektrat har beklagat regeringens inblandning i det pågående kriget. Både vänsterpartiet och Alternative für Deutschland är oroade för att de tyska pansarvagnarna riskerar att bli upptakten till ett fullskaligt krig mellan Tyskland och Ryssland.

De pansarvagnar av typ Leopard 2 som Tyskland och Sverige avser sända till fronten fordrar, enligt redaktionens militära källor, ett halvårs utbildning innan de kan anvädas av inhemska besättningar. Detta torde, enligt vissa bedömare, innebära att stridsvagnarna i hemlighet kommer att bemannas av svenska respektive tyska pansarsoldater.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter