Zelenskyjs tio punkter

I samband med den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyjs besök till Sverige, nåddes en överenskommelse på tio punkter. Samtliga punkter handlar nästan uteslutande om vad Sverige kan göra för Ukraina, men inget om vad Ukraina ska ge i utbyte.

Tidigare under lördagen kunde Frihetsnytt rapportera att Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, tillsammans med sin hustru Olena, anlänt till Sverige. På dagordningen stod möten med både statsminister Ulf Kristersson, riksdagens talman Andreas Norlén, kungafamiljen och representanter för riksdagspartierna.

Efter mötet med Kristersson har man kommit överens om tio ”samarbetspunkter”, vilka Zelenskyj sammanfattar på sin Twitter:

”1. Vi kom överens om att arbeta med gemensam produktion av pansarfordon CV90 i Ukraina. 

2. Ukrainska soldater började träna med Archers artillerisystem. 

3. Testförsök med det svenska Gripenflygplanet har påbörjats med medverkan av våra piloter. Framtida steg angående Ukrainas förvärv av dessa flygplan diskuterades i detalj. 

4. Vi förbereder överföringen av det nya, 13:e paketet med svenskt militärt bistånd. 

5. Sverige har anslutit sig till genomförandet av Fredsformeln, särskilt punkterna om återställande av strålsäkerhet, rättvisa, miljösäkerhet och om humanitär minröjning. 

6. Ukraina kommer att vara redo att inleda förhandlingar om EU-medlemskap i år och vi stöttas av Sverige på vägen till EU. 

7. Våra team kommer att diskutera ett bilateralt dokument om säkerhetsgarantier i utvecklingen av G7-deklarationen. 

8. Sverige är redo att förse Ukraina med högteknologisk pumputrustning för att återställa vattenförsörjningen efter den ryska terrorattacken mot Kakhovskaya HPP. 

9. Sverige kommer att delta aktivt i återuppbyggnaden, särskilt med inblandning av privat kapital. 

10. Ukraina räknar med Sveriges, svenska regioners och företags beskydd över ukrainska regioner och industrier som behöver återhämta sig efter de ryska strejkerna”

”Vad får svenskarna tillbaka?”

Frihetsnytts chefredaktör Victor Eriksson tycker att dessa punkter är anmärkningsvärda av flera anledningar.

Dels handlar punkterna nästan enbart om åtaganden som Sverige ska göra för Ukraina. Vi ska tillhandahålla utrustning och vapen, vi ska träna deras soldater, och vi ska finansiera återbyggnaden av landet. Det som saknas är: vad får svenskarna tillbaka? Allt det här som har lovats kommer att landa på flera miljarder skattekronor, och som Roger Richthoff sade om det senaste stödpaketet: vi skickar militär utrustning som vår egen militär är i behov av.

Vi ser i USA att befolkningen börjar ifrågasätta alla miljarder dollar som villkorslöst skickas till Ukraina, utan motprestation, eller ens redovisning av vad pengarna och utrustningen används till. Det är exakt samma sak här. Det jag skulle vilja veta är: hur kan vi vara säkra på att det inte hamnar i enskilda personers fickor; samt hur ska regeringen bekosta detta, framförallt den nödvändiga uppbyggnaden av Försvarsmakten, som kommer att krävas om vi nu ska tvingas in i Nato?

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

 1. Ja Herregud !!!

  Sveriges regimer smugglade oräkneliga miljarder till gerillagrupper i Afrika….

  Vad har vi för nytta av att kommunistiska regimer inrättas i fd. Rhodesia och Syd Afrika ??

  Och…Vietnam ..vad gör Vietnam för oss ….har vi fått minsta nytta av alla miljarder till FNL???

 2. Är det ingen som kan se vem Selensky egentligen är?, Vad han egentligen företräder?
  Vad har han gjort, annat än att leda sitt land till total katastrof och förödelse, inte minst för de 400.00 tusen unga Ukrainare som har dött i detta krig,? Hade detta kunnat undvikas med en riktig statsman vid rodret? Svaret är ett mycket tydligt JA!!!

  Att detta är någon som Sverige ska ha något att göra med är ett bevis på totalt oförstånd, i bästa fall.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter