5 augusti – I dag firar vi örtens dag

Detta är en krönika. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
I dag, den 5 augusti, är det Örtens dag, och det måste uppmärksammas! Örter är fantastiska på så många sätt både som smaktillsatser, deras ljuvliga doft men framför allt för deras fantastiska läkande egenskaper. Under mycket långa tider har de använts i medicinskt syfte, och det är något som vi borde använda dem mer till i dag.

När vi i dag firar örtens dag ska vi slå ett slag för våra örters läkande och stärkande förmåga., som våra tidigare generationer använde sig av. Många av våra örter är lika effektiva om inte effektivare än vanliga mediciner. Och då många i dag känner en oro inför alla de biverkningar våra artificiella mediciner är behäftade med är våra örter fantastiska alternativ.

Husapotek med örter

Andra är bekymrade för att våra vanliga mediciner inte kommer att finnas på apoteken i framtiden, inte i samma utsträckning som de gör i dag i alla fall, vi har ju redan sett hur sårbart systemet är vid kriser. Vi kan faktiskt komma att behöva lita till vad naturen har att ge i större utsträckning än vi gör i dag. Under alla omständigheter är ett eget litet husapotek med örter bra att ha hemma. Kris eller inte kris.

Vi kan faktiskt hitta flera örter som hjälper vid olika sjukdomstillstånd eller besvär. Det finns örter som tar hand om våra matsmältningsbesvär, örter som är smärtstillande, örter som stärker vår lever, bakterie- och virusdödande örter, örter som hjälper vid insomningsproblem, sårläkande örter, örter som lindrar förkylningar med flera.

Örter innehåller ju även vitaminer och mineraler, så istället för våra vanliga mediciner som ofta dränerar våra kroppar på viktiga vitaminer och mineraler får vi ett extra näringstillskott på köpet.

Här kommer några exempel på läkeörter och hur vi kan bereda dem, och för den som vill lära mer finns mycket bra litteratur att tillgå, och även mycket bra information på nätet.

Några vanliga örter som är lätta att odla

Timjan

Timjan. Foto: Maria Göransdotter
Timjan. Foto: Maria Göransdotter

Timjan har använts som hostmedicin i tusentals år, den är hostdämpande och slemlösande och har använts som huskur vid olika luftrörsproblem. Den innehåller en eterisk olja, tymol, som är starkt bakterie- och virushämmande, och som bygger upp kroppens immunförsvar. Infusion med timjan sägs kunna lindra både kikhosta och astma, då den sägs kunna förenkla andningen. Det är de färska eller torkade bladen man använder. Av dem kan man också göra timjansirap och använda som hostmedicin.

Libbsticka

Libbsticka är en högväxande kryddört som i folkmedicin har använts som framför allt magstärkande. Den användes flitigt under medeltiden men har efter hand fallit lite i glömska. Libbstickan fick dock ett rejält uppsving under coronaepidemin då den innehåller höga halter av quercetin, som är känt för sina antivirala egenskaper mot många virusbundna luftrörsinfektioner. Det minskar virusets förmåga att ta sig in i kroppens celler och stärker kroppens försvar mot virusinfektioner.

Dessutom används libbstickan ofta i kosttillskott mot allergier, tack vare sin antihistamineffekt. Det är de färska eller torkade bladen som används.

Salvia. Foto: Maria Göransdotter
Salvia. Foto: Maria Göransdotter

Förr ansågs örten kunna driva bort råttor och huggormar, och till och med kunna hålla onda andar borta. Libbstickan planterades därför gärna nära ytterdörren till stugorna.

Salvia

Salvia är också en populär läkeört som framför allt gjort sig känd för att lindra vid kraftiga svettningar.

Under medeltiden trodde man att örten kunde förbättra minnet, och senare forskning har faktiskt gett dem rätt. Salvia kan öka halten av signalsubstansen acetylkolin vilket verkar stimulerande på hjärnan och som har en positiv effekt både på friska personers minne, vid utbrändhet och vid åldersrelaterad demens och Alzheimers sjukdom.

Oregano

Oregano. Foto: Maria Göransdotter
Oregano. Foto: Maria Göransdotter

Oregano har en mycket hög halt av antioxidanter i form av carvacrol och tymol, vilket bland annat hämmar oxidativ stress och inflammation, vilket naturligtvis är oerhört värdefullt då många sjukdomar grundar sig i just inflammationer i kroppen.

Precis som timjan är den slemlösande och anses kunna lindra vid kikhosta. Oregano passar bra att dricka som infusion vid infektioner i hals och svalg samt vid luftrörsproblem Den har traditionellt använts för att lindra förkylningssymptom, och anses även vara bra vid matsmältningsproblem. Vissa menar att örten är bra vid candidabehandling.

Citronmeliss

Citronmeliss har först och främst en lugnande effekt. Dess eteriska olja citronellel kan hjälpa vid sömnproblem, dämpa nervös oro, lindra migrän och besvärande hjärtklappning. Den rekommenderas även vid spänningshuvudvärk. Att den är bra för hjärtat antyder också örtens andra namn Hjärtansfröjd. Det var munkar som bland annat använde örten vid sorg och stress som gav örten namnet.

Citronmeliss. Foto: Maria Göransdotter
Citronmeliss. Foto: Maria Göransdotter

Örten lugnar även en orolig mage och sägs detoxa levern, mjälten och njurarna.

Till Sverige kom örten på 1300-talet, och stod då högt i kurs. Den ansågs under medeltiden som en mycket viktig medicinalväxt av både oficiella läkare, men även inom folkmedicinen.

En schweizisk läkare och naturfilosof, Paracelsus, som var verksam under första hälften av 1500-talet kallade till och med citronmeliss för ett ”livselixir”.

Den är enkel att odla inomhus året runt bara den får tillräckligt med ljus under den mörka årstiden. Vilket gäller för de flesta av våra örter.

Mynta

Pepparmynta. Foto: Maria Göransdotter
Pepparmynta. Foto: Maria Göransdotter

Myntan är med sin fräscha doft och smak otroligt populär. Den har många underarter men i dag är pepparmyntan den vi odlar mest, men så har det inte alltid varit. Grönmyntan var länge den dominerande myntan i Europa, men har nu konkurrerats ut av den mer näringsrika pepparmyntan. Pepparmynta är en hybrid mellan vattenmyntan och grönmyntan och började bli populär under 1700-talet.

Myntan är en gammal läkeväxt som gynnar matsmältningen och motverkar illamående, då den ökar utsöndringen av magsafter. Den motverkar dålig andedräkt och förbättrar blodcirkulationen. Den är även milt smärtstillande.

Den aktiva ingrediensen mentol löser upp slem och används gärna vid förkylning och influensa, då den även är bakteriedödande. En infusion på pepparmynta lindrar då ofta symptomen.

Pepparmynta innehåller dessutom höga halter av c-vitamin och magnesium.

Exempelvis innehåller 100 gram mynta fyra gånger mer c-vitamin än 100 gram blåbär, och tio gånger mer magnesium än blåbär.

Rosmarin

Rosmarin. Foto: Maria Göransdotter
Rosmarin. Foto: Maria Göransdotter

Rosmarin är en av de vanligaste örterna i uråldriga skönhetskurer. Avkok på rosmarin anses än i dag ge friskare hy och som ingrediens i örtschampo ger det glänsande hår.

Rosmarin anses hjälpa vid depressioner och huvudvärk och förbättrar cirkulationen.

Inom folkmedicin har den använts för att främja aptiten och underlätta matsmältningen. De medicinska egenskaperna anses bero på den höga halten av eterisk olja (cineol).

Inom aromterapin används rosmarin bland annat för att behandla ångest och öka vakenheten.

Att inhalera rosmarinextrakt anses förbättra den mentala prestationsförmågan och hjälpa hjärnan att bearbeta information mer effektivt.

Hur bereder man sina örter

Infusion är det vanligaste sättet att tillvarata de aktiva substanserna. Då låter man örterna dra några minuter i kallt vatten. Därefter häller man kokande vatten över dem och låter dem dra 10 – 20 minuter.

Macerat innebär att örterna får dra i rumstempererat vatten i flera timmar innan de silas och dricks.

Tinktur får man om man låter torkade eller färska örter dra i alkoholhaltig lösning. Då blandar man örten med 40%-igt rent brännvin.

Det bästa sättet att använda sig av örter är naturligtvis att odla dem själv, då det både är roligt och ganska enkelt. De flesta av våra läkeörter är lättodlade och sprider sig gärna och glatt, och ofta går det dessutom att odla dem i kruka och ha dem inomhus året runt.

Det går också att köpa en del färska örter i våra livsmedelsbutiker, och vill man göra det lätt för sig köper man torkade örter i hälsokostbutiken.

Skribent: Maria Göransdotter

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter