Afrikanska fredsansträngningar i Ukraina

Medan Västvärlden arbetar för att hålla igång kriget i Ukraina tills Ryssland besegrats, vill flera länder i Afrika att fred ska nås. Därför har nu en delegation besökt både Ukraina och Ryssland för att uppmana respektive lands regering att inleda fredsförhandlingar.

Det pågående kriget i Ukraina påverkar hela världen, inte bara Ukraina och Ryssland. Medan flera västerländska ledare är bredda att låta sina befolkningar bära den börda som sanktioner och transportstopp av råvaror innebär tills dess att en ukrainsk seger har nåtts, vägrar de afrikanska ledarna att låta sin länder göra samma sak. Just nu befinner sig en delegation med flera afrikanska statsöverhuvuden i Moskva för att uppmana parterna att förhandla om fred, rapporterar AFP.

Det här kriget måste få ett slut. Det måste lösas genom förhandlingar och diplomatiska medel, sade Cyril Ramaphosa, Sydafrikas president, till Vladimir Putin.

Under fredagen befann sig delegationen, som representerar sju afrikanska länder, i Kiev för att möta den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskij och framföra samma uppmaning till honom. Utöver Sydafrika representerar delegationen Uganda, Egypten, Senegal, Zambia, Republiken Kongo och Komorerna.

Vill lyssna på både det ukrainska och ryska folket

De afrikanska ledarna är inte intresserade av någon prestige rörande vem som vinner kriget, de vill bara få ett slut på det eftersom det även påverkar Afrika. Men de är noga med att lyssna på båda sidorna, för att hitta ett sätt som de ryska och ukrainska ledarna kan mötas på.

– Vi kom hit för att lyssna på det ukrainska folket och beakta vad de går igenom, sade Ramaphosa när delegationen befann sig i Kiev, rapporterar BBC.

Vi har kommit för att lyssna på er och genom er höra det ryska folkets röst, sade Komorernas president Azali Assoumani till Putin i Moskva, enligt AFP.

Olika reaktioner

Zelenskyjs och Putins svar på förslaget om att inleda förhandlingar skilde sig åt. Enligt Reuters sade Putin att han var beredd att inleda en konstruktiv dialog med de som vill ha ”en fred baserad på principen om rättvisa och hänsyn till parternas legitima intressen”.

Zelenskyj är inte villig att inleda förhandlingar så länge ryska trupper befinner sig på ukrainsk mark och att förhandlingar enbart kommer dra ut på befolkningens lidande som fronten ser ut nu, enligt AFP. Kriget har dock pågått i snart 1,5 år och inget avgörande för någon sida verkar vara nära, vilket innebär att kriget och lidandet sannolikt kommer pågå längre än en eventuell förhandling kommer att göra.

Men den afrikanska delegationen har åtminstone fått igång en dialog med respektive ledare om vad som krävs för att få igång en fredsförhandling.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter