”Angiverilagen” skapar konflikt

I Tidöavtalet finns det en punkt om att offentligt anställda ska informera myndigheterna om de kommer i kontakt med invandrare som befinner sig illegalt i Sverige, så kallade ”papperslösa”. Nu visar det sig att Sverigedemokraterna och Liberalerna inte är överens om förslaget ska omfatta skolorna.

Informationsplikten som tas upp i Tidöavtalet är tänkt att tackla det enorma problem Sverige har med att invandrare uppehåller sig illegalt i Sverige med konsekvenser som utanförskap, stora ekonomiska kostnader och kriminalitet.

Punkten innebär att offentligt anställda personer inom kommunerna ska ha anmälningsplikt om de kommer i kontakt med papperslösa till myndigheterna. Informationsplikten har av flera medier kallats ”angiverilagen”.

Men alla Tidöpartier är inte överens om vilka av de offentligt anställda som ska omfattas av informationsplikten. Sverigedemokraterna (SD) menar att förslaget ska omfatta lärarna medans Liberalerna (L) anser att de lärarna ska undantas.

– Våra lärare ska undervisa, de ska förmedla faktakunskaper och inte vara Migrationsverkets förlängda arm, säger Fredrik Malm (L) till Ekot.

– Rätten till utbildning påverkas inte av informationsplikten då de här barnen kan gå i skola i hemlandet, säger Ludvig Aspling SD:s migrationspolitiske talesperson. Aspling menar att förslaget inte står i strid med barnkonventionen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter