Använd din mobil på rätt sätt

Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
Mobiltelefonen har blivit en naturlig del av de flestas människors liv. Vi använder den i princip under dygnet alla vakna timmar på något sätt. Antingen som ett arbetsredskap eller som underhållning. Nu visar alla forskning tydligt att om du inte använder den rätt kommer det att leda till en mängd dåliga konsekvenser för ditt liv. Så nu är det dags att bestämma dig. Hur ska ditt liv se ut? Ska du styra eller ska du låta någon annan, via tekniken, få lotsa in dig på vägar du kanske inte ens väljer själv? Man kan låta sig förledas men man kan också ta kommandot och utnyttja tekniken i stället för att utnyttjas.

De senaste årens teknikexplosion av mobiltelefoner, datorer och alla deras applikationer i form av spel och andra nöjen riskerar att fördumma, passivisera, stressa och förslava mänskligheten.

Självklart finns det otroligt många fördelar med tekniken om den används på ett förnuftigt sätt men tyvärr är det inte så för flertalet människor. Idag sitter många uppkopplade via sin dator eller mobiltelefon under stora delar av dygnets lediga timmar för att spela, surfa, använda Facebook eller titta på filmer när de i stället skulle kunna utnyttja tekniken för att utvecklas och växa som individer.

En paradox är att tekniken både kan uppfylla vår önskan om tidsbesparing, men samtidigt, som sagt, stjäla en stor del av vår tid, allt beroende på hur vi använder den.

Ett nytt beroende

Människor har blivit lika beroende av mobiltelefonen och datorn som av vilken annan drog som helst och detta missbruk bara ökar. Forskning visar att vanliga människor riskerar att använda den nya tekniken (främst i form av mobiler, datorer och sociala medier) på ett sätt som många gånger passiviserar honom och gör att hälsan påverkas negativt.

Att vi hamnar i denna fallgrop kan delvis bero på att vår förmåga att stå emot och välja bland teknikens lockelser är klart begränsad. Delvis beror det på att vi får dopaminkickar av att avvända telefonen och förväntningar från arbetsplats, skola och övriga sociala livet. En annan faktor kan vara vårt behov av bekräftelse via sociala medier.

Endast ett fåtal använder tekniken rätt

En mindre del av befolkningen använder den moderna kommunikationstekniken som ett verktyg för att skapa, bygga och producera. Den nya tekniken öppnar nämligen upp enorma möjligheter att göra saker som aldrig hade varit möjligt innan tekniken kom.

Plötsligt kan en enskild individ åstadkomma saker som det hade krävts en massa människor och pengar för att genomföra bara för ett tiotal år tillbaka i tiden. Så för de som vill utvecklas som människor så har de ett verktyg i sina händer som tidigare generationer bara kunnat drömma om.

Egentligen handlar allt om hur du använder tekniken precis som en kniv både kan användas för gott eller ont. 

Negativa effekter av den nya tekniken

Våra makthavare använder tekniken till att sprida propaganda. De multinationella företagen tjänar stora pengar på att människor konsumerar den nya tekniken och de nyttjar de sociala medierna för att kartlägga våra vanor och därmed kunna sälja ännu mer.

Tekniken driver fram en snabbhet och ett behov av ständig stimulans som i slutänden gör den största delen av mänskligheten till finanselitens slavar. Detta genom att de flesta konsumerar och hålls på mattan genom att passiviseras och får all sin tid uppäten av det andra producerar.

Ett A-lag (som skapar) och ett B-lag (som komsumerar) skapas utan att majoriteten är medveten om det. Möjligheterna för de missnöjda att sätta sig upp mot makten ligger inte inom räckhåll då tiden inte finns, utan i stället är fylld med den nya drogen: den nya tekniken.

Den moderna bojan för den nedtryckta och utsatta människan, som förut var långa och hårda arbetsdagar, har bytts mot den moderna drogen – tekniken. Därför är det av yttersta vikt att vara uppmärksam på hur du använder din tid och vilken teknik du använder dig av, men också vilka saker som blir lidande när du väljer att ägna din uppmärksamhet åt tekniken på ett destruktivt sätt. Tekniken är ett kraftfullt vapen men det är du som avgör om den ska användas till något bra eller dåligt.

Att den nya tekniken medför både fördelar och nackdelar är en självklarhet som vi beskrivit ovan. Det är viktigt att vara medveten om de risker som destruktivt teknikanvändande kan innebära. Genom att sprida kunskap om riskerna och hur man kan undvika dem kan man i stället dra nytta av teknikens fördelar.

Negativa konsekvenser av ett destruktivt teknikanvändande

 1. Stressen ökar genom att man alltid förutsätts vara tillgänglig.
 2. Tid går förlorad då man fastnar framför dator eller mobil.
 3. Språket försämras eftersom kommunikation via dator och mobil är snabb och förenklad.
 4. Kreativiteten hämmas när man blir en passiv konsument av information. Den kreativa delen av hjärnan blir understimulerad.
 5. Man blir deprimerad av att konsumera för mycket och röra sig för lite.
 6. Försämrad social kompetens när man sällan eller aldrig träffar människor i verkligheten.
 7. Analysförmågan försämras genom ytligt och förenklat kommunikationsspråk som ofta är en förutsättning i den snabba digitala världen.
 8. Man blir passiviserad av ständigt konsumerande och passivt intag av information.

Filosoferna Theodor Adorno och Max Horkheimer menade i boken ”Upplysningens dialektik” att kulturindustrin hade en passiviserande inverkan på människor. I dag, när underhållning och populärkultur har flyttat in i våra liv på en nivå som de inte skulle ha kunnat föreställa sig, har en sådan hållning länge framstått som en strid mot väderkvarnar.

Motstånd mot en förtryckare kräver tid och kraft

I dag är motståndet mot maktens missbruk betydligt mindre än tidigare. Många människor är helt upptagna av sina liv där varenda ledig minut är fylld av surfande och spelande. De lever i sina trygga, delvis virtuella, världar vilket gör att behovet av och kraften att genomföra samhällsförändringar minskar.

1930-talets marxistiska Frankfurtskola ville väcka Västeuropas arbetarklass till socialistisk revolution, men de såg att simpel underhållning gjorde att intresset för anslutning till revolutionära rörelser minskade. Vår motsvarighet idag – melodifestivalkulturen – med ständigt pladder och ytlighet, är nästan lika effektiv som nordkoreanskt förtryck, men mycket enklare att upprätthålla och försvara mot kritiker.

I Orwells ”1984” stod alltid en statligt kontrollerad propaganda-TV på, omöjlig att stänga av. Detta liknar dagens ständiga flöde till teknikkonsumenten. Dagens propagandist är skickligare, förtrycket är mjukare och det är till synes frivilligt att delta, men syftet är i grund och botten detsamma.

Romarna gick igenom samma sak vid kejsartidens ingång. Demokratin monterades ned lite i taget, men underhållning, gladiatorspel och kapplöpningar fanns alltid tillgängligt i stället för tråkig politik. Bröd och skådespel åt folket

Manual: Så här undviker negativa konsekvenser av teknikanvändande

Hur ska vi då hantera detta? Lite konkreta råd för hur du kan göra för att använda tekniken rätt så att den inte stjäl all din tid och gör dig passiviserad.

 1. Avstå TV:n: Programmen är sällan av hög kvalitet och innehåller ofta våld, sex och propaganda.
 2. Tidsbegränsa surfande: Sätt en tidsram för din och barnens internetsurfande. Det går åt mycket mer tid än du tror.
 3. Tidsbegränsa barnens spel: Låt barnen spela bara vissa bestämda tider. Lär dem använda tiden till bättre saker.
 4. Ha bestämda tider då barnen får använda sina mobiler. Sociala medier är starkt beroendeframkallande. Detta resulterar ofta i sämre skolresultat, stressade barn och sämre familjekontakt.
 5. Var sparsam med sociala medier: Använd dem med urskiljning där aktivitet, omtanke och inspiration får vara ledstjärnor. Eller låt bli dem helt och njut mer av levande relationer.
 6. Utbilda dig och dina barn i rätt teknikanvändande så ni förstår fördelarna och nackdelarna med tekniken.
 7. Njut av tystnad: Stäng av musik och radio ibland för att hjärnan ska få vila med egna tankar.
 8. Inför telefontid: Koppla av från telefonen och sociala medier ibland eller inför telefon- och Facebooktid så du får lugn och ro.
 9. Lämna jobbmailen på jobbet: Koppla inte jobbmailen till privattelefonen. Det skapar stress att få e-posten fylld med nya meddelanden.
 10. Tag bort aviseringar: Ej nödvändiga aviseringar stjäl din uppmärksamhet och tid.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Ja .mycket tänkvärt.
  Det är nog svårt att avstå från smartphone om man vänjer sig vid att alltid kolla på saker och ting.
  Mitt råd till den (pensionär)? som läser detta—avstå !! Köp ingen.
  Har du en gammal Nokia med kontantkort så behåll den.
  Då kan du dessutom ta ur batteriet så den inte ständigt signalerar var du är. En modern smartphone lämnar spår även om du stänger av den.
  Skall du betala räkningar så gör dig omaket att göra ärendet via din laptop och dosa där du loggar in.
  Hyra och el lägger du på autogiro.
  Gör det till en sport att lämna så få elektroniska spår som möjligt.
  Betala kontant i den butik du handlar mat.
  Har du ingen smartphone = ingen bank-id- och du minskar risken att bli lurad. Otaliga människor – även med hög utbildning har berättat att dom blivit lurade ..t.e.x ..”Hej det var från VC…vi har i uppdrag att cancertesta alla i vårt område …..om du bara loggar in med bank-id får du en tid ” —

  Vilken äldre skulle inte bli glad..?? Och vips …är pengarna borta.

  Man klarar sig faktiskt utmärkt utan smartphone.

  Ps..om det ringer från ”Polisen” som säger att dom håller på att avhjälpa ett bedrägeri ,så är det bluff !!
  Varje dag läser jag om 80-90 åringar som lämnat ut sitt kort till en ” polis” som ringt på dörren. !!
  Öppna över huvud taget inte dörren om du inte väntar besök …!!! Ds .

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter