Åtal för hot mot Paludan

En man i 25-årsåldern åtalas nu för hot mot Rasmus Paludan, partiledare för Stram Kurs, efter att ha skrivit ett hotfullt inlägg på Paludans Instagram för fyra månader sedan. Mannen nekar till att ha skrivit inlägget, men säger att han ska betala den kränkningsersättning på 10 000 kr som Rasmus Paludan begär.

Den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan har gjort sig känd för sina koranbränningar och sina islamkritiska uttalanden, något som gjort att han fått motta både ris och ros men även hot. I dagarna väcktes ett åtal mot en ung man som gjort ett hotfullt inlägg mot honom, rapporterar Göteborgs-Posten.

Inlägget, som var skrivet på Paludans Instagram i april, ledde till att mannen bakom kontot, en 25-årig man hemmahörande i Göteborg, fyra månader senare åtalades.

Fotbollsspel med huvud

”Vi kommer att spela fotboll på ditt huvud”, stod att läsa och inlägget innehåller även en hand och tre knivar.

Han uppger i ett telefonförhör med en utredare vid polisens enhet mot demokratihotande brott att han tolkade det som ett verkligt hot om att hans huvud skulle skäras av och spelas fotboll med.

I sin anmälan beskriver Paludan hur han slogs av en allvarlig rädsla. Han begär 10 000 kronor i kränkningsersättning.

Mannen nekar till att han skrivit inlägget men säger att han kommer att betala.

Tror att han blir fälld

Frihetsnytt har talat med Paludan för en kommentar om åtalet. Han är nöjd med att det har lett till åtal, men påpekar att detta är ett av flera hot som han har utsatts för.

Det känns ju bra, men man får beakta att jag har polisanmält över 500 brott mot mig i Sverige, varav de flesta är olaga hot men även misshandel. Av dessa 500 polisanmälningarna är det bara ungefär 10 som har lett till åtal. Det är inte särskilt imponerande.

Han är dock övertygad om att mannen kommer att bli fälld.

Jag tror att han kommer att bli dömd, eftersom det bevisligen är ett hot. Så jag ser inget annat utfall än att han blir dömd.

Inte första gången åtal väcks

Det är dock inte första gången personer åtalas för hot mot Rasmus Paludan, och en lång rad sådana åtal har lett till fällande dom. Här är endast ett par sådana fall:

I maj 2022 åtalades en ung man från Nyköping för att ha hotat Paludan till livet i samband med en koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm i januari. Han dömdes i maj i år.

I oktober 2022 dömdes en 20-åring efter att ha skickat ett hotfullt meddelande på sociala medier till Paludan i samband med påskkravallerna i Linköping och Norrköping.

En tonårsflicka döms för att ha hotat Rasmus Paludan på sociala medier i samband med hans besök i Borås förra våren. Flickan dömdes i januari i år för olaga hot.

Gällande samma Boråsbesök dömdes en ung man i december förra året för att ha mordhotat Rasmus Paludan. ”Du är död inom några veckor”, skrev han bland annat på Instagram.

Som jag nämnde har det varit 10 fällande domar och en friande dom, där jag har överklagat frågan om skadestånd. Åklagaren ville inte överklaga domen, men jag kunde överklaga skadeståndet, vilket jag gjorde. Hovrätten för Västra Sverige meddelade då att jag fick prövningstillstånd, så de kommer att behandla detta.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Det var någon nättidning som smutskastade och försökte dra TL:s goda namn och rykte i smutsen.

    ( Minns inte namnet –aldrig hört talas om förut )

    Dom får nog vara glada att TL är så storsint och överseende samt att TL. inte låter saken förmörka hans goda humör och strålande framtidsutsikter. Det sägs rent av att TL sprider glädje , uppmuntran och trevnad omkring sig . !!

    Hade TL. stämt tidningens ansvariga hade det kunnat bli kännbart.


    Ricky .

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter