AVSLÖJANDE: Sveriges chefsförhandlare deltog i hemlighet på Bilderbergmötet

Oscar Stenström är chefsförhandlare för att få med Sverige i Nato. Nu avslöjar Alternativ för Sveriges (AfS) partiledare Gustav Kasselstrand att Stenström i största hemlighet deltog på Bilderberggruppens möte. Regeringen ger inga bra svar men att de vill hålla det hemligt är uppenbart.

Oscar Stenström är socialdemokrat och var redan under den förra regeringen ansvarig för att ta Sverige in i Nato. När den nya regeringen kom till makten avgick Stenström men Ulf Kristersson erbjöd honom att komma tillbaka och återuppta sitt arbete.

Trots att Stenström misslyckats med sitt uppdrag har han fått fortsatt förtroende av den nya regeringen att leda Sverige in i krigsalliansen Nato.

Oscar Stenström. Foto: Wikipedia/ World Trade Organization from Switzerland
Oscar Stenström. Foto: Wikipedia/ World Trade Organization from Switzerland

Deltog i hemlighet på Bilderberggruppens hemliga möte

Oscar Stenström syns ofta i tv och på sociala medier i sammanhang där Sveriges Nato-ansökan är i fokus. Han är allt annat än blyg och på hans egna sociala medier lägger han ofta upp bilder från sina Nato-relaterade resor.

– Men det finns en resa som Stenström gör allt för att hemlighålla: den till Portugal i maj. Då samlades Bilderberggruppen, skriver Gustav Kasselstrand.

Bilderberggruppen är kända för sitt hemlighetsmakeri och deltagarna på mötena förbjuds från att avslöja vad som har sagts på mötet eller vilka man har träffat. Mötet som Stenström deltog i annonserades samma morgon i ett pressmeddelande, just för att undvika att någon journalist skulle ha möjlighet att rapportera från platsen.

I pressmeddelandet där mötet annonserades framgick även att 12 olika ämnen skulle diskuteras, däribland Nato, Ryssland, Ukraina och USA:s ledarskap. I samma pressmeddelande hävdar man även att inga formella beslut tas.

– Det finns ingen detaljerad agenda, inga förslag läggs fram, inga omröstningar äger rum och inga policyuttalanden utfärdas, skriver Bilderberggruppen i ett pressmeddelande enligt AfS.

Att Oscar Stenström deltog på mötet avslöjades av en ren slump. Enligt AfS var det den amerikanska alternativmediajournalisten Josh Friedman som på plats hade filmat Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson som deltog på mötet. Att det var Stenström som gick bredvid henne visste han inte då.

Magdalena Andersson. Foto: Wikipedia/ Adriel.seb
Magdalena Andersson. Foto: Wikipedia/ Adriel.seb

Gustav Kasselstrand reagerar och bestämmer sig för att granska

Socialdemokraterna skrev inget om att Andersson deltog på mötet och Regeringen skrev inte heller något, trots att deras chefsförhandlare för Nato-anslutningen deltog. Vidare skrevs det inte heller något i etablissemangsmedia om mötet, trots svenskarnas deltagande.

– Vi talar här om den kanske viktigaste tjänstemannen i svensk politik just nu: en person som har ansvar för en fråga av inte bara nationell, utan världspolitisk betydelse – och som reser till ett globalt elitmöte i hemlighet. Han har varit med på i stort sett samtliga internationella möten kopplade till Natoprocessen – i Turkiet, Ukraina, USA, Finland och andra länder. Turkiska krav på grundlagsändringar, och andra eftergifter, går via Stenström till regeringen. Sveriges förhandlingsstrategi, i den mån det överhuvudtaget finns någon, är Stenströms ansvar, skriver Kasselstrand.

När Gustav Kasselstrand blir uppmärksammad på Stenströms deltagande och Regeringens tystnad om det bestämmer han sig för att undersöka saken.

– Jag beslutar mig för att försöka gräva i omständigheterna kring hans deltagande, som hamnat helt i skymundan – till och med i alternativmedier. Varför var det så viktigt för Bilderberggruppen att bjuda in honom? Och varför finns han inte med i deltagarlistan? Vad har han fått för direktiv av Ulf Kristersson inför mötet? skriver Kasselstrand.

Regeringen och Stenström mörkar deltagandet

Eftersom Stenström är anställd på regeringskansliet gäller offentlighetsprincipen avseende den kommunikation han ska ha haft med Bilderberggruppen. När Kasselstrand bestämmer sig för att kontakta regeringskansliet för att begära ut handlingarna visar det sig vara omöjligt. Det finns nämligen inte några.

Gustav Kasselstrand. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin
Gustav Kasselstrand. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin

– Gällande inbjudan till Oscar Stenström, samt mejlkorrespondens mellan honom/hans sekreterare och Bilderberggruppen som du efterfrågat, så finns det ingen allmän handling som motsvarar begäran, svarar Susanne Grund, departementssekreterare på Kasselstrands förfrågan om att få ut handlingarna.

Kasselstrand reagerar på svaret och frågar:

– Hur kan det komma sig att ingen inbjudan eller mejlkorrespondens finns? Har han hanterat det via sin privata mejl? Det förefaller ytterst märkligt då det rör ett globalt politiskt toppmöte.

Regeringskansliet förnekar inte att Stenström deltog på mötet men förklarar att han var där i egenskap av privatperson och att konversationen parterna emellan därför inte är offentliga handlingar. Kasselstrand tycker att det är uppenbart att Stenström vill dölja sitt deltagande och därför åkte dit som privatperson.

– För mig är det nu tydligt att Stenström vidtog åtgärder för att undvika precis den granskning jag försöker genomföra just nu, skriver Kasseltrand.

Kasselstrand ger dock inte upp ännu utan fortsätter att försöka få svar från Regeringskansliet, Stenström och hans sekreterare men trots att han under flera veckor försöker få fram svar är det omöjligt. Ingen verkar kunna svara på några frågor och Stenström själv går aldrig att få tag på.

– Att regeringens chefsförhandlare så aktivt försöker dölja sitt deltagande i och detaljerna kring mötet med en internationell lobbygrupp är inget mindre än en skandal, avslutar Kasselstrand sin avslöjande artikel.

Läs hela avslöjandet av Gustav Kasselstrand HÄR.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter