Bondeprotester pressar EU till nytt Ukraina-avtal

De enorma bondeprotester som skakat maktetablissemanget i Europa har bland annat riktat sig mot den stora importen av livsmedel från Ukraina. Nu har EU ändrat sitt ursprungliga avtal med Ukraina, i hopp om att det ska blidka bönderna.

Frihetsnytt rapporterade under tisdagen om de enorma bondeprotester som ägde rum i Bryssel, utanför EU-parlamentet, där EU:s jordbruksministrar hade samlats. En av punkterna som ministrarna diskuterade rörde importen av framförallt livsmedel från Ukraina. Som ett sätt att stödja Ukraina i kriget mot Ryssland, har flera politiker förespråkat att importen av ukrainska produkter ska vara tullbefriade.

Tullfrihet skadar bönderna

Detta har påverkat de europeiska bönderna negativt, i synnerhet då priset på ukrainskt spannmål är lägre tack vare tullfriheten. Då är det många som väljer de ukrainska produkterna, framför de europeiska. I synnerhet de polska och franska bönderna har protesterat mot detta. I Polen har till och med bönderna blockerat gränsen mot Ukraina.

Protesterna tvingar fram ändrat avtal

Jordbruksministrarna hade tagit fram ett första förslag på ett avtal med Ukraina, där tullfriheten förlängs med ett år, samtidigt som vissa begränsningar infördes för vissa produkter. Enligt avtalet skulle tull införas på vissa produkter (däribland ägg, majs, kyckling och havre) om importen översteg den genomsnittliga mängden för 2022 och 2023.

Men bondeprotesterna utanför EU-parlamentet pressade ministrarna till ändringsr. Genomsnittet ska vara det som gällde under andra halvan av 2021, innan kriget i Ukraina inleddes, rapporterar Reuters. Det innebär att om importen överstiger de genomsnittliga nivåerna innan kriget, då den europeiska stödimporten från Ukraina inleddes, kommer ukrainarna behöva betala tull.

EU-parlamentariker kan kräva fler förändringar

Jordbruksministrarnas förslag på avtal med Ukraina ska nu tas vidare till Europaparlamentet, där ledamöterna ska ta ställning till det. Mycket talar för att ytterligare förändringar kommer att läggas till. Både Ungern och Frankrike har krävt att även vete ska omfattas av tullavgifter om importen överstiger genomsnittsnivån.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter