Bönderna hjälper varandra under torkan

Det uteblivna regnet och torkan fortsätter att plåga de svenska bönderna. Nu vidtar Länsstyrelsen i Västernorrland och LRF åtgärder för att underlätta för dem.

Länsstyrelsen i Västernorrland väljer att lätta på reglerna om träda1 för att bönderna ska kunna få foder till sina djur när det råder torka. Det innebär att bönderna nu får tillstånd att skörda mark som ligger i träda för att på så sätt kunna utöka skörden, rapporterar SVT.

1 Träda innebär att åkermark får vila från produktion av grödor under en period, ofta i ett eller flera år. Detta görs för att undvika att marken utarmas på näring. Det är idag frivilligt att låta mark ligga i träda, men det finns flera regler om hur den ska skötas om och det ska anmälas till Jordbruksverket.
Källor: Wikipedia, Jordbruksverket

Västernorrland verkar i nuläget klara sig förhållandevis bra och det som skördas skickas ned till södra Sverige, där torkan har varit betydligt mer kännbar. Denna insats koordineras av Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och ska hjälpa bönderna i södra Sverige att klara torkan.

– Som det ser ut nu behöver södra Sverige mer foder än vad som har kunnat skördas. Om vi då i Norrland kan skörda våra trädor och leverera söderut är det fördelaktigt för hela Sverige och hela branschen, säger Gunilla Kjellsson som är regionordförande för LRF i Västernorrland.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter