Bonnier stärker sin makt – snart tagit över Finland

Familjen Bonnier fortsätter att utöka sitt mediaimperium och har nu köpt upp ännu fler tidningar i Finland. Bonniers dominans på mediamarknaden hotar demokratin och yttrandefriheten.

Familjen Bonnier äger i princip all media i Sverige och har en monopol-liknande ställning inom både filmindustrin, bokbranschen och mediabranschen.

Bara Bonnier News, som är ett av Bonniers 175 företag, hade 2020 en omsättning på 9,7 miljarder med 8 000 anställda varav 2 000 journalister.

Familjen Bonnier har med andra ord ett järngrepp om den svenska medievärlden och har utsetts till en av Sveriges 10 mäktigaste familjer på grund av sitt medieinflytande.

Bonniers sikte är inställt på Finland

Under 2023 kom beskedet att Bonnier köpt den finlandssvenska dagstidningen Hufvudstadsbladet, vilket Frihetsnytt rapporterade om. Men familjens ambitioner för den finska marknaden stannar inte där.

Nu meddelar Bonnier News i ett pressmeddelande att man köper upp den österbottniska mediekoncernen HSS Media. I HSS Media ingår tidningarna Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten. Även den tvåspråkiga radiokanalen Radio Vaasa och marknadsföringsbyrån Seger Marketing ingår i koncernen.

De österbottniska tidningarna kommer att ingå i Bonnier News affärsområde Dagens Nyheter. Bonnier News har med köpet stärkt sitt grepp om den finska marknaden och redan nu har man uttalat sig om framtiden.

Vill bidra till demokrati och inkludering

– Vi vet att Bonnier News och Dagens Nyheter är otroligt måna om journalistiken i stort och de är också kända för en stark vilja att bevara lokaljournalistiken, säger Niklas Nyberg, chefredaktör och vd för HSS Media enligt pressmeddelandet.

Peter Wolodarski. Foto: Wikipedia/Rikard Westman/Stora Journalistpriset
Peter Wolodarski. Foto: Wikipedia/Rikard Westman/Stora Journalistpriset

Peter Wolodarski, chefredaktör och affärsområdeschef för Dagens Nyheter, som HSS Media nu blir en del av, intervjuas av Svenska Yle där han får en kritisk fråga.

Reportern påpekar att det finns en kritik mot att Bonnier får en sådan dominans i Finland. Kritiken ”lyfts mot att Bonnier blir en så stor ägare i Svenskfinland” och reportern vill veta vad Wolodarski har att säga om ”risken för likriktning inom journalistiken”.

– Det här är en jätteviktig diskussion som vi behöver kunna våga föra. Det betyder inte att jag håller med den, men jag tycker den är viktig att lyfta fram. Jag hävdar ju att vi i och med Bonniers storhet de facto kommer att se mindre likriktning i framtiden, säger Wolodarski.

Bonnier hotar demokratin och yttrandefriheten

Kritiken mot Bonnier tystas ner i media, vilket i sig inte är så konstigt eftersom familjen Bonnier äger just de flesta medier. Många vågar inte heller kritisera familjen med risk för att förstöra sina karriärer. Detta är något som Frihetsnytts politiska kommentator, Tobbe Larsson, har lyft flertalet gånger.

Tobbe Larsson. Foto: Frihetsnytt

– Först och främst vill jag bemöta de löjeväckande påståendet om att Bonnier skulle stå för yttrandefrihet, god journalistisk och demokrati. Det stämmer inte det minsta lilla. Alla som har läst Dagens Nyheter, ocg som ägs av Bonnier, vet att så inte är fallet. Jag vill hävda att det är precis tvärtom. Bonnier använder sin makt för att förtrycka oliktänkande, hänga ut oppositionella och skapa en dystopisk framtid där de själva sitter oberörbara på toppen.

– Sedan vill jag gå in på varför Bonnier hotar demokratin och yttrandefriheten. Om vi tillåter en aktör, spelar ingen roll vem det är, att i princip få monopol på medierna och därmed det offentliga samtalet är det ett hot mot demokratin och yttrandefriheten.

– De kan bestämma vad som är viktigt, när det är viktigt och varför det är viktigt. De kan med lätthet krossa en fråga innan den ens fått spridning. Det har vi kunnat se på de tidningar som de äger. Ingen ska få ha en sådan makt i ett samhälle. Punkt slut.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter