Brand i vindkraftverk på Gotland

Ett vindkraftverk har börjat brinna och delar har ramlat ned. Frihetsnytts utsända var på plats och kunde ställa frågor till en styrelseledamot för det företag som äger vindsnurrorna.

Vid 10-tiden under tisdagen kom rapporter om att ett vindkraftverk på Näsudden på södra Gotland börjat brinna. Räddningstjänsten har spärrat av området. Turbinen har slutat brinna, men ett av bladen har ramlat ned och maskinhuset är kraftigt brandskadat.

Just platsen Näsudden är historisk eftersom det är den plats där vindkraften i Sverige på allvar prövades för första gången på 1970-talet, enligt Vattenfall.

Gamla turbiner

Frihetsnytts utsända reportrar kan konstatera att platsen är fortsatt avspärrad. Jonas Dahlström, som sitter i styrelsen för Näsvind, var på plats och kunde svara på frågor om det inträffade.

Vet ni vad det är som har orsakat branden?

Nej, det vet vi inte.

Hur går släckningsarbetet?

Det ryker inte längre. Räddningstjänsten håller på att avveckla det här. Fram till för en stund sedan så rykte det fortfarande, så det är släckt.

Vad kommer att göras med turbinen? Kommer den att tas ur bruk, eller repareras?

Det är för tidigt att avgöra. Grundförutsättningen är ju alltid att den ska igång, men i det här fallet behövs då ett nytt maskinhus och nya vingar. Så det vet vi inte ännu, men det är en ganska omfattande investering och renovering, i så fall.

Är det första gången en sådan här brand har utbrutit där?

Det händer ju [i Sverige i stort]. Vi har cirka 4 000 vindkraftverk i Sverige. Det är ovanligt, men det har förekommit, men inte på Näsudden, mig veterligen.

Hur gamla är de här turbinerna? Det är ju ändå Sveriges äldsta vindkraftpark.

Det är lite gammalt här ute, eftersom det har varit vindkraft [här] så länge. Men de här står ju i ett område där det pågår arbete med ett generationsskifte, där vi söker tillstånd för att byta ut dem. De här maskinerna är omkring 25 år. Så de har varit med ett tag.

Vindkraftparken sedd från havet. Den inringade är vindturbinen som brann. Foto: Frihetsnytt
Vindkraftparken sedd från andra sidan . Den inringade är vindturbinen som brann. Foto: Frihetsnytt
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter