Brandkåren behöver hjälp!

Det råder stor brist på deltidsbrandmän över hela Sverige vilket påverkar beredskapen och insatsförmågan. Du kan hjälpa den svenska brandkåren.

Just nu råder det förhöjd brandrisk på flera håll i Sverige och SMHI har utfärdat varningar för gräs- och skogsbränder. På vissa håll är risken extremt hög och inför sommaren har det redan kommit varningar om att det kommer bli ovanligt varmt.

Situationen ställer höga krav på brandkåren att kunna agera snabbt och effektivt men brandkåren är underbemannad.

Underbemanningen har pågått länge

Skogsbranden i Västmanland 2014 blev en väckarklocka för svensk brandkår
Skogsbranden i Västmanland 2014 blev en väckarklocka för svensk brandkår

I decennier har brandkåren brottats med problemet att de inte har tillräckligt mycket personal. Efter de stora bränderna i Västmanland 2014 har man stärkt förmågan men det är fortfarande inte tillräckligt. Problemet består i att man har svårt att rekrytera och behålla tillräckligt många deltidsbrandmän rapporterar SVT.

– Det är fortsatt bekymmersamt, det har tyvärr inte blivit bättre, säger enhetschefen Anders Edstam till SVT.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) konstaterar i en intern rapport från 2022 att deltidsbrandmännen är helt nödvändiga för att upprätthålla en god förmåga och för att komplettera heltidsanställda brandmän.

– Rekryteringssvårigheterna riskerar att urholka kommunernas förmåga att bedriva räddningsinsats, och kan också leda till väsentliga kostnadsökningar för kommunal räddningstjänst om beredskapslösning måste ersättas/kompletteras med heltidsanställda brandmän för att upprätthålla en tillräcklig förmåga att genomföra räddningsinsatser, skriver MSB i rapporten.

Deltidsbrandmän är ryggraden

Idag finns omkring 16 000 brandmän i Sverige och omkring 700 brandstationer. En tredjedel är heltidsanställda och två tredjedelar är deltidsanställda brandmän, även kallade deltidsbrandmän.

Nerikes Brandkårs stationsbyggnad i Laxå. Foto: Wikipedia/ Janee
Nerikes Brandkårs stationsbyggnad i Laxå. Foto: Wikipedia/ Janee

MSB beskriver själva dessa som ”ryggraden” eller ”basen” när de ska beskriva deras betydelse.

Trots deras betydelse finns det stora svårigheter att rekrytera nya och behålla de som finns. Och utvecklingen visar inte att det blir bättre.

– Det är inte hållbart över tid. Konsekvenserna är att vi inte klarar de uppdragen som samhället kräver av oss, säger Jonas Petri, förbundsdirektör på Höglandets räddningstjänstförbund till SVT.

Du kan hjälpa brandkåren

Oftast när ett problem formuleras av medier eller myndigheter hänvisar man till att ansvaret är någons annans och sällan uppmanar man till att gemene man ska ta sitt ansvar.

Brandkåren är en viktig del av Sveriges civila beredskap när en kris uppstår men likväl är den oerhört viktig i krigstider där den utgör en mycket viktig beståndsdel i försvaret av Sverige.

MSB har tillsammans med Sveriges kommuner och Regioner tagit fram hemsidan blideltidsbrandman.nu där man kan ansöka om att bli deltidsbrandman. På hemsidan lyfter man tydligt fram hur viktigt det är med deltidsbrandmän och för den som är intresserad är ”Det viktigaste du behöver är viljan att hjälpa till och rädda liv”.

– Som deltidsbrandman får du möjlighet att göra skillnad på riktigt. Förutom att rädda liv och göra skillnad i samhället ingår du i en gemenskap hos din räddningstjänst, får en värdefull utbildning med regelbunden övning och får ett rejält tillskott i hushållskassan, står det på hemsidan.

Så här ansöker du

På hemsidan framgår det tydligt vad du behöver kunna för att vara aktuell som deltidsbrandman och hur du ska gå tillväga för att bli deltidsbrandman.

– Om du är intresserad av att bli deltidsbrandman så ta kontakt med räddningstjänsten i din kommun. Du får då mer information om vilket behov som finns och vilka krav som ställs för anställning. Får du sedan anställning, så ser räddningstjänsten till att du får den utbildning som behövs. Du hittar kontaktuppgifter till samtliga räddningstjänster här, skriver de på sin hemsida.

Grundförutsättningarna för att bli deltidsbrandman är enligt följande:
  1. Över 18 år
  2. Frisk
  3. God kondition
  4. Simkunnig
  5. Ej mörk- eller höjdrädd
  6. Gilla lagarbete
  7. Stresstålig
  8. Körkort, minst B-behörighet
  9. Bostad och arbetsplats med möjlighet att ta sig till brandstationen inom 5-7 minuter
  10. Godkännande från huvudarbetsgivare
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter