Bensinpriserna i Sverige stiger till den högsta nivån för i år. Bränsleupprorets ledare, Peder Blohm Bokenhielm, kommenterar höjningen.
Priset för 95-oktanig bensin höjs med 35 öre till 21,74 kronor och 98-oktanig bensin höjs lika mycket, till 22,69 kronor. Dieselpriserna stiger med 10 öre till 24,76 kronor, rapporterar TT genom Omni.
”Vi kommer att få se fler höjningar”

Frihetsnytt har kontaktat Peder Blohm Bokenhielm, ledare för Bränsleupproret, för en kommentar om höjningarna.
– Vi har ju haft en längre tid med höjningar, det har använts som ursäkt att Ryssland och Opec stryper tillgången och ökar efterfrågan, vilket gör att råoljepriset går upp. Det ligger en del sanning i det. Men hur mycket behöver man höja och i vilket syfte höjer man?
Det är även idag som remissvaren om förslaget att sänka reduktionsplikten ska lämnas in. Men tittar på man på vilka som det har gått ut på remiss till, så är det mer än 80 procent som har händerna i syltburken. Det är väldigt oetiskt att det överhuvudtaget har gått ut till dessa företag.
Kommer vi att få se fler höjningar den kommande tiden?
– Absolut, det kommer vi tyvärr att få se. Många mackar hämtar sin bensin från Preem, som kan styra prissättningen. Tittar vi runtom i Sverige hur priserna kan se ut, så är skillnaden i regel bara i ören. Men i Norge, där kan de skilja sig i kronor. Det är en kartellbildning som vi har i Sverige vad gäller bensinpriserna.
Eget remissvar
Bränsleupproret har själva lämnat in ett remissvar på förslaget om sänkt reduktionsplikt. Även om det inte är en formell remissinstans, så representerar organisationen runt 570 000 medlemmar, vilket gör att även deras synpunkter är viktiga att lyfta fram.
Frihetsnytt har tagit del av Bränselupprorets remissvar, där man skriver:
”Man har under de senaste åren utfört experimentet med höjd reduktionsplikt och det har inte fallit väl ut. Höjda nivåer av reduktionsplikten har medfört kraftigt höjda priser. Prisökningarna har, i sin tur, bidragit till att inflationen har stuckit iväg och varit en direkt orsak till att matpriserna har stigit. Många hushåll, transportföretag och jordbruk har hamnat på obestånd på grund av dessa prisökningar.
Vi har också sett hur drivmedelsbolagen har mångdubblat sina vinster som ett resultat av den höjda reduktionsplikten. En annan negativ konsekvens är att de som vill köra helt fossilfritt med HVO100 har fått se prisökningar som gjort det omöjligt. Många var de bönder och åkare som redan hade gått över till fossilfritt men när nuvarande nivåer infördes så gick priset, över en natt, från 20,02 (30/12 -21) till 24,12 (1/1 -22) (Prisuppgift Tanka). Idag (25/8-23) är priset uppe i 30,82 kr. Det är således över 6 kronor billigare att tanka fossil diesel.
Det finns flera sätt att se till att användningen av fossilfria drivmedel ökar utan att låginblanda i fossil råvara. Vi på Bränsleupproret är för en ökad svensk tillverkning av biodrivmedel och en ökad användning av biodrivmedel men anser att det ska göras utan att bilisterna drabbas i form av ökade priser eller sänkt bränslekvalitet. Reduktionsplikten har istället bidragit till att dammsugit världsmarknaden på fossilfritt innehåll och skapat miljöproblem på andra håll i världen. Detta har kritiserats av både universitet och näringslivet.”
Remissvaret avslutas med följande ord:
”Till sist vill Bränsleupproret poängtera att regering och riksdag är vald av folket. Deras uppdragsgivare förväntar sig att samtliga politiker ska sätta svenska folkets intresse före drivmedelsbolagens dito. Därför är det av yttersta vikt att förändringen sker snarast (1/1 -24) och att eventuella invändningar från drivmedelsbolagen avfärdas.”
Om bensinbolagens chefer hade haft min mentalitet så hade svaret blivit NEJ !! nej och åter nej till att späda ut bensinen med träsprit och annat jox.
Man vägrar !!!