BRICS-mötet har inletts – utmanar både väst och WEF

Idag inleds det stora mötet för BRICS(1), det ekonomiska samarbete som utmanar Västvärldens dominans, i Sydafrika. Utöver att konkurrera med USA och EU, utgör man även en konkurrent till World Economic Forum.

Under tisdagen inleddes toppmötet mötet i Johannesburg, Sydafrika, där de fem medlemmarna i BRICS-samarbetet (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika) kommer att sammanträda. Mötet kommer att pågå den 22 till den 24 augusti.

Samarbetet inleddes år 2009, då Ryssland, Kina, Indien och Brasilien gick samman för att kunna motverka den ekonomiska dominansen som västvärlden, framförallt USA och EU, utgör. 2010 togs även Sydafrika in som medlem.

Med världens två folkrikaste länder, Kina och Indien, som medlemmar i samarbetet representerar de fem länderna ungefär 40 procent av världens befolkning, samt ungefär en fjärdedel av världsekonomin.

Putin riskerar arrestering – uteblir

Samtliga statschefer deltar, förutom Rysslands president Vladimir Putin, som valt att inte närvara. Orsaken är den arresteringsorder som Internationella Brottmålsdomstolen ICC utfärdat mot honom på grund av kriget i Ukraina. Då Sydafrika lyder under ICC är de tvungna att gripa Putin om han sätter sin fot i landet, något som den sydafrikanska regeringen vill undvika.

Därför är det istället den ryske utrikesministern Sergej Lavrov som representerar Ryssland på plats, medan Putin kommer att närvara digitalt, rapporterar Reuters.

BRICS vill expandera

Ett av ämnena som kommer att diskuteras är en expansion av samarbetet, genom att ta in fler länder. Detta är något som Sydafrika kommer att föreslå under mötet.

– Ett utökad BRICS kommer att representera en mångfaldig grupp av nationer med olika politiska system som delar en gemensam önskan att ha en mer balanserad global ordning, sade Sydafrikas president, Cyril Ramaphosa, i sitt inledningstal.

Över 40 länder ska ha uttryckt ett intresse för att gå med i BRICS, däribland Iran, Saudiarabien, Indonesien och Argentina. Flera av länderna som är intresserade av att gå med är också på plats i Johannesburg, däribland Demokratiska Republiken Kongo.

Vill gynna medlemsländernas egna valutor

Det har tidigare varit tal om att ta fram en gemensam guldbaserad reservvaluta för samarbetet, men fokus kommer istället att ligga på att medlemsländerna i högre utsträckning använder sina egna valutor. Orsaken ska vara att man vill minska beroendet av förändringarna i värdet hos andra länders valutor, i synnerhet den amerikanska dollarn.

Därför kommer en av punkterna för mötet vara att utöka möjligheterna för NDB (New Development Bank) att kunna hantera uppgörelser med lokala valutor. Den nya mekanismen för att hantera detta kommer att kallas ”R5”, med hänvisning till att de fem enskilda ländernas valutor börjar på r(2).

BRICS – en konkurrent till WEF?

Då BRICS är en av de riktigt stora aktörerna inom världspolitik och ekonomi, kan det finnas kopplingar och likheter till World Economic Forum (WEF). Frihetsnytt har kontaktat Hans Erixon, som under lång tid har studerat WEF och deras agenda, för en kommentar om de kopplingar som finns mellan BRICS och WEF.

Finns det likheter mellan BRICS och WEF?

Inte direkt i förhållande till BRICS, eftersom det är ett samarbete mellan länder. Däremot har de skapat ett forum som är en direkt konkurrent till WEF, nämligen St Petersburggruppen, som samlas regelbundet i St Petersburg. Det är ju en direkt motsvarighet till WEF.

Vad innebär det att det finns en konkurrent till WEF?

Det har ju Putin varit tydlig med sedan 2009, att den världsordningen som de [WEF] startade igång egentligen, genom Den stora transitionen (tidigare känd som ”The great reset”), att den världsordningen vill han inte vara med på för Rysslands del. Det ger ju en hint om att detta har han även fört in i BRICS. Men det är lite tveuddigt, eftersom det finns delar som både Kina och även Ryssland ställer upp på i WEF:s förändringsplaner. Framförallt digitalisering.

Men de ställer inte upp på de stora sakerna i världsordningen, som en gemensam valuta och en världsregering.

Finns det kopplingar mellan BRICS och WEF? Har de någon närvaro på mötena i Davos?

Det har de ju genom sina delegationer. Det kommer alltid någon kinesisk delegation till Davos, men i och med kriget [i Ukraina] kommer det inte någon rysk delegation på regeringsnivå, men det finns ryska affärsföreträdare, och deras kopplingar till regeringen kan man ju fundera över. Sen är ju både Indien, Brasilien och Sydafrika i högsta grad involverade i WEF och kommer sannolikt att fortsätta vara det en tid framöver.

(1) Namnet BRICS är en akronym, det vill säga en sammansättning av den första bokstaven i medlemsländernas namn: Brasilien, Ryssland, Indien, China, Sydafrika.
(2) Renminbi/Yuan (Kina), rubel (Ryssland), real (Brasilien), rupee (Indien), rand (Sydafrika).
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. att $ får konkurrens är bra .

    Dock vill jag påpeka att flera av länderna är hopplöst korrupta.

    Syd Afrika är ett skräckexempel……en väl fungerande stat dras ner i rena skiten……dom vita som inte kunnat fly sitter som i en råttfälla……väntande på att flås levande och andra typer av ohygglig tortyr innan döden kommer som en befriare.

    Jag skulle önska att Ryssland tog upp den frågan och kunde erbjuda samtliga vita en tillflykt . –Men det kommer nog inte att hända …

    De vitas situation upprör mig oerhört……och jag är stolt över att jag stödde Hendrik Verwoerds tankar —in i det sista. !

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter