Brittiskt perspektiv på koranbränningar

Frihetsnytt genomförde nyligen en intervju med Toby Young, från den brittiska yttrandefrihetsorganisationen The Free Speech Union. I och med att transkriberingen och översättningen av intervjun är så pass lång har var valt att återpublicera den i delar, för att göra det lättare att ta del av dess innehåll. I denna artikel har delen som rör frågan om koranbränningar och hatbrottslagar i Storbritannien.

Om koranbränningar 06:16 – 09:57

Just nu pågår i Sverige en omfattande debatt om koranbränningar ska vara tillåtna eller förbjudna. Har ni samma bekymmer i Storbritannien rörande brännandet av heliga skrifter?

– I Storbritannien kan folk få problem, inte bara genom att bränna koranen, utan genom att visa respektlöshet mot den, i enlighet med muslimska moralkoder. Nyligen, i staden Kettlethorpe, fick en grupp skolelever [uppleva det]. En av dem förlorade ett vad när de spelade… jag tror det var Grand Theft Auto… det var hursomhelst ett tv-spel. Eftersom han förlorade vadet var han tvungen att ta med ett exemplar av koranen till high school(1). Han tog med sig den och fick den slagen ur händerna, vilket orsakade lite skador på den.

Det skapade rabalder hos det lokala muslimska samfundet och polisen registrerade detta som en ”icke-brottslig hat-incident”, vilket finns med i ditt brottsregister. Det låter som något från George Orwells 1984. Men i England och Wales, sedan 2014, när det här konceptet introducerades, räknar vi med att det har registrerats en kvarts miljon ”icke-brottsliga hat-incidenter” mot personer.

Om du söker ett jobb som lärare eller vårdare och du måste presentera ett utdrag ur brottsregistret, då kommer det att finnas en ”icke-brottslig hat-incident” på ditt namn. Även om det inte är ett brott som uppfyller kraven för ett åtal, så är det fortfarande en prick i registret på ditt namn. Det är något som vi aktivt har kampanjat mot och jag tror att vi börjar göra framsteg, men det har inte försvunnit fullt ut. Men vi lyckades få bort detta från de fyra pojkarnas register, efter att vi skrev till den lokala polischefen [i Kettlethorpe].

Så du behöver inte bränna koranen för att få problem i England. Om du tappar den, och den blir skadad, eller om du hanterar den respektlöst, då kan det bli registrerat som en ”icke-brottslig hat-incident”.

Precis som jag antar att det är i Sverige, så har vi upphävt de officiella blasfemilagarna i det här landet, och du kan inte bli åtalad för hädelse. Men det finns inofficiella blasfemilagar som hålls efter på olika sätt. Det är inte olagligt att hantera koranen respektlöst, men det kan fortfarande registreras som en ”icke-brottslig hatincident” av polisen, vilket kommer att synas i ditt brottsregister.

Så på det sättet tror vi ligger värre till än svenskarna. Jag tror inte att du får problem i Sverige bara genom att vara respektlös mot koranen och ingen har väl blivit arresterad i Sverige för att ha bränt koranen, eller?

Inte än, men både Rasmus Paludan och Salwan Momika, som brände koranen för en månad sedan, har blivit anmälda för hets mot folkgrupp [Victor visste inte hur man skulle översätta det till engelska, vilket kan höras] för att ha kränkt och förolämpat muslimerna. Vi får se om det går till domstol.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter