Därför förbjuder Frankrike klädesplagget abaya i skolorna  

Efter månader av intensiv debatt har den franska regeringen, under ledning av utbildningsminister Gabriel Attal, meddelat ett förbud mot att bära abaya, ett heltäckande muslimskt klädesplagg, i skolor. Attal tillkännagav beslutet i en intervju med tv-kanalen TF1 och betonade att åtgärden var nödvändig för att säkerställa att religiösa symboler inte tar plats i skolmiljön. 

Nu förbjuds det heltäckande plagget abaya i Frankrikes skolor, trots vänsterns försök att stoppa förbudet. Utbildningsministern Gabriel Attal förklarade: ”Det kommer inte längre att vara möjligt att bära en abaya i skolan. När du går in i ett klassrum ska du inte kunna avgöra elevernas religiösa tillhörighet genom att titta på dem.” 

Den planerade åtgärden, som kommer att träda i kraft vid början av höstterminen, kommer att inkludera ”tydliga direktiv på nationell nivå” för skolrektorer, rapporterar Dagens Nyheter (DN).

Högern angelägen om ett förbud

Abaya, ett kaftanliknande klädesplagg som täcker större delen av kroppen förutom ansiktet, händerna och fötterna, har varit föremål för en långvarig diskussion i Frankrike. Den politiska arenan har varit kluven, där högern har framhållit behovet av ett förbud, medan vänstern har betonat vikten av att skydda elevernas medborgerliga rättigheter. 

Redan år 2004 förbjöds religiösa symboler och huvudbonader i franska skolor. Förbudet utökades år 2007 till att omfatta yrken inom den offentliga sektorn. Sedan våren 2011 är det dessutom förbjudet att täcka ansiktet offentligt. Beslutet att förbjuda abaya i skolmiljön utgör ytterligare ett steg i Frankrikes ansträngningar för att upprätthålla en neutral atmosfär i utbildningssystemet. 

Förbudet ses dock av en del som ett tecken på Frankrikes vilja att försvara sin tro och historia, och inte släppa in muslimska symboler.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter