Därför kan SD:s utlovade ”paradigmskifte” utebli

I valrörelsen utlovade Sverigedemokraterna och regeringen ett paradigmskifte för Sverige men en granskning som Dagens Nyheter gjort visar att det går långsamt. Jan Tullberg säger till Frihetsnytt att SD tappat fart.

Dagens Nyheters (DN) granskning visar att endast en tredjedel av förslagen som rör migration och kriminalitet har börjat utredas. Efter valet den 11 september 2022 så sa Moderaterna att ”vi planerar en rivstart för Sverige”. Nu har det gått 10 månader och väldigt lite har hänt.

Är Tidöavtalet på väg mot utredningsdöden?

Det fanns många som var negativa till Tidöavtalet och menade att avtalet inte skulle förverkligas utan istället gå utredningsdöden till mötes.

Nu verkar dessa krafter ha fått vatten på sin kvarn efter att DN:s granskning visar att många av de förslag som regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna (SD) vill få igenom inom området kriminalitet och migration behöver lagändringar för att kunna genomföras.

Det intressanta är att dessa två områden är själva navet i Tidöavtalet och att väljarna förväntar sig resultat inom dessa områden. Frågan som många väljare frågar sig är: Får vi verkligen se ett paradigmskifte av svensk kriminal- och invandringspolitik?

DN:s granskning visar att det går trögt

Ett exempel är att endast cirka hälften av Tidöförslagen inom kriminalpolitiken ännu inte kommit till utredningsstadiet. Här återfinns slopad straffrabatt för omyndiga, användning av hemliga tvångsmedel mot minderåriga och idén om att hyra fängelseplatser utomlands.

Ser man vidare på migrationen finns cirka 30-talet förslag som behöver utredas. Att det tar tid inom politiken med utredningar är välkänt. Jonas Hinnfors, professor statsvetenskap, säger följande som stödjer den saken:

”När man väl sätter sig i regeringskansliet inser man att det är mycket trögare än man har tänkt”

En annan sak som påverkat omständigheterna i Sverige är att man lagt tid och resurser på att vara ordförande i EU:s ministerråd. Det har bland annat resulterat i stora överenskommelser om migration som påverkat politiken i Sverige.

Jan Tullberg: Har man ingen drivkraft kommer man inte i mål

Frihetsnytt har kontaktat är Jan Tullberg, docent i företagsekonomi, för att få höra hans analys om varför det stora paradigmskiftet dröjer.

Jan Tullberg. Foto: Frihetsnytt
Jan Tullberg. Foto: Frihetsnytt

Tycker du att genomförandet av Tidöavtalet tagit för lång tid?

– SD började rätt lovande när man betonade enighet och dessutom hade höga ambitioner vilket folk gillade. Men tyvärr följde man inte upp det ordentligt vilket gör att det idag går alldeles för långsamt. Man har distraherats av massa saker i stället för att fokusera på Tidöavtalet. Rent allmänt så har man tappat fart inom SD vilket man ser när man exemplevis säljer Riks vilket jag tror är ett felaktigt beslut.

Tror du att Tidöavtalet har en framtid?

– Nej risken är att en regering som börjar med höga ambitioner men sen säckar ihop, vilket jag ser tecken på, tappar trovärdighet i väljarnas ögon. Man måste hitta nya kritikpunkter så att man håller uppe tempot. Ett bra exempel är att man borde ha hittat ett avtal som löser problemet om utlämning av kriminella invandrare.

Har SD tjänat på samarbetet med regerigen eller tror du att det i sluttampen blir SD som drar det korta strået?

– Det vet man inte riktigt. Ett smart schackdrag från SD har varit att man valt att stå utanför regeringen. På så sätt har SD skapat förutsättningar för att behålla sina unika frågor. Tyvärr har SD inte lyckats med detta då de återigen inte lyckats hålla upp tempot.

Vad anser du att SD:s största misstag varit hittills avseende Tidöavtalet?

– Nej jag tycker inte att Tidöavtalet varit dåligt, tvärtom, det är tempot och initiativkraften som de delvis förlorat. Man kan ha hur bra avtal som helst men har man ingen drivkraft så kommer man ändå inte mål. Framför allt ser man det inom kriminalitetsfrågan som faktiskt är en mycket viktigt fråga för SD att visa framfötterna i. 

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Ja – Tullberg har rätt som vanligt .
    När man har att göra med de lömskaste , illistigaste , bedrägligaste , banditer som Sverige kan frambringa måste man ha hårda förhandlare.
    Jag är inte säker på att JÅ är mogen uppgiften.
    Däremot är jag säker på att detta forums redaktion skulle kunna vaska fram en duglig regering.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter