Därför krävs tillåtelse för elcykel i naturen

Elcykeln har blivit ett populärt transportmedel i städerna, men ute i naturen gäller mer strikta begränsningar.

I och med att allemansrättens dag firas idag, den 20 september, uppmärksammas både de möjligheter och regler som gäller den unikt svenska allemansrätten på Naturvårdsverkets hemsida.

Men vill man ta med sig sin elcykel ut i naturen är det bäst att ha tillstånd för det. Eftersom allemansrätten är ”icke-motoriserad”, vilket innebär att motorfordon inte får köras på stigar eller leder, utan att markägaren gett sitt tillstånd.

– Eftersom elcyklar är bestyckade med någon form av elmotor så räknar vi de som motoriserade. Därför ingår inte körning i terräng i allemansrätten vilket gör att man behöver ha markägarens lov, säger Nils Hallberg, miljörättsjurist på Naturvårdsverket, till SVT.

Däremot är det tillåtet att använda sig av vanlig cykel.

Fakta - Detta är allemansrätten
"Allemansrätten är en rätt för alla människor att färdas över privat mark i naturen, att tillfälligt uppehålla sig där och till exempel plocka bär, svamp och vissa andra växter. Man kan enkelt säga att allemansrätten är lagar som hjälper folk att vara i naturen utan att förstöra den och ta väl hand om den. Med rätten följer krav på hänsyn och varsamhet mot natur och djurliv, mot markägare och mot andra människor."
Källa: Wikipedia
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter