Därför ökar antalet återkallade uppehållstillstånd enormt

Sedan januari har antalet personer som fått sina uppehållstillstånd återkallade ökat enormt. Gustav Kasselstrand kommenterar statistiken.

Migrationsverket fick i slutet av 2022 i uppdrag av regeringen att öka antalet återkallelser av uppehålls- och arbetstillstånd.

Sedan januari i år har drygt 6 000 personer mist sina uppehållstillstånd. Det är tre gånger mer jämfört med motsvarande period förra året, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det vanligaste skälet till att man återkallar tillstånd är att bosättningen har upphört, alltså att personen som haft uppehållstillstånd inte längre bor i Sverige, säger Migrationsverkets presschef Jesper Tengroth till Ekot.

Felaktiga uppgifter skäl till återkallande

Tillfälliga uppehållstillstånd kan bland annat återkallas om en person medvetet har lämnat felaktiga uppgifter.

Permanenta uppehållstillstånd kan endast återkallas i vissa fall. Det måste finnas en återkallelsegrund i lagen. Skäl för återkallelse är till exempel om man medvetet har lämnat felaktiga uppgifter när man ansökte om uppehållstillståndet, eller undvikit att lämna viktiga uppgifter som hade betydelse för rätten till tillstånd.

Fyraårsgränsen

Har man dock haft uppehållstillstånd i mer än fyra år krävs att det är tal om mycket allvarliga saker för att återkallelse ska kunna ske (7 kap. 1§ första stycket Utlänningslagen).

Fyraårsgränsen kom till 1998 när dåvarande regering genom proposition 1997/97:36, Återkallelse av uppehållstillstånd, genomförde en lagändring. Regeringen motiverade lagen med att en utlänning efter en längre tids bosättning i Sverige ska kunna känna sig trygg här.

Många tycker att det är positivt att återkallandet av uppehållstillstånd ökat så kraftigt, men en del anser att lagen borde tillämpas ännu strängare, och betydligt fler borde kunna få sina uppehållstillstånd indragna, menar man. Och vissa anser att det bara är genom att kraftigt begränsa invandringen som man kan få fason på det mångkulturella kaoset.

”Krävs fler åtgärder”

Gustav Kasselstrand. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin
Gustav Kasselstrand. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin

Det nationalistiska partiet Alternativ för Sveriges partiledare, Gustav Kasselstrand, som förespråkar en kraftig åtstramning av invandringspolitiken och en ökad återvandring kommenterar nyheten:

– Det är förstås glädjande att antalet återkallade uppehållstillstånd ökar: äntligen en siffra som pekar i rätt riktning. Samtidigt är det lika viktigt att detta kombineras med två andra åtgärder.

För det första måste den som får uppehållstillståndet indraget också utvisas ur landet. Annars ökar bara antalet illegala invandrare i Sverige och därmed också det så kallade skuggsamhället med kriminalitet, lönedumpningsarbete och andra sociala problem. Om man tittar på antalet asylsökande som fick avslag förra året så var det bara 39 procent som lämnade landet, resten stannade kvar i strid med Migrationsverkets beslut. Här behövs ett resolut återvandringsarbete från myndigheterna.

Det andra som måste göras är att antalet nya utdelade uppehållstillstånd kommer ned till ett absolut minimum. Istället fortsätter öppna dörrar-politiken. Bara under första halvåret delades 54 250 uppehållstillstånd(1) ut. Arbete, anhöriginvandring och asyl var de tre vanligaste kategorierna. Vad hände med det utlovade paradigmskiftet?

(1) Statistiken är hämtad från Migrationsverket
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter