Därför rusar dieselpriset

Drivmedelspriserna blir allt högre och anledningarna är flera. En sak som påverkar dieselpriset är raffinaderierna som hela tiden ligger efter. Detta rapporterar TT enligt Göteborgs-Posten.

Under den senaste tiden har oljepriset stigit men inte i närheten av dieselpriset som ökat med 60 procent sedan sommaren 2022.

Skillnaderna i prisökningarna mellan oljepriset och dieselpriset märks tydligt på svenska mackar. Bensinpriset ligger idag på 21,44 kronor/litern medan dieselpriset ligger på 26,21 kronor/litern.

Den främsta orsaken till den ojämna prisökningen mellan oljepriset och dieselpriset är att färre raffinaderier kan hålla efter produktionen och möta efterfrågan. Och utveckligen väntas bli ännu värre. Saudiarabien och Ryssland har nämligen kapat produktionen av oljan som används för tillverkning av diesel.

– Vi ser en risk för en fortsatt knaper marknad, speciellt för destillat (bland annat diesel), när vi går vintermånaderna till mötes. Raffinaderierna kämpar för att hålla jämna steg, säger Toril Bosoni, chef för oljemarknadsdivisionen på den Internationella energiorganisationen IEA, till Bloomberg enligt Göteborgs-Posten.

Vad är ett oljeraffinaderi?

Ett oljeraffinaderi är ett raffinaderi där råolja raffineras och uppdelas i olika beståndsdelar med olika kokpunkt. De tre viktigaste produktströmmarna utgörs av gas och bensinråvara, mellandestillatsamt återstodsolja som utgör basen för tung eldningsolja.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. 98 oktan är 1 kr dyrare dvs 22:44 .
  98 okt är utspädd med 5 % träsprit , den något billigare är utspädd med 10 % träsprit ,eller vad det är för jox.
  Gamla välvårdade bilar tål i alla fall inte smörjan.
  Det är ju själv f*n att man skall behöva finna sig i alla dessa tokigheter. 😡

  Men för att återgå till ämnet diesel så är det för mig obegripligt att åkerier , firmor och privatpersoner inte organiserar ett uppror.
  🤔

  Men svenskar är ju så (äckligt) lydiga …typ : det kommer ett brev från en MYNDIGHET ” Du skall resa 7 jan 2024 till Vittangi koncentrationsläger , där du tvingas arbeta dig till döds med skogshuggning . ”

  Svensken : ” jaha…ja om en MYNDIGHET säger så måste man ju rätta sig efter det …MYNDIGHETERNA vet ju bäst . !!” 😂😂

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter