Därför sjunker inflationen

Inflationen sjunker och landar på 6,7 procent enligt KPIF. Trots detta befaras Riksbanken ändå höja räntan.

Nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att inflationen fortsätter att sjunka. För maj månad ligger inflationen på 6,7 procent enligt kärninflationen KPIF. Detta är sänkning från april månad där siffran var 7,6 procent. KPIF-måttet är inflationen där ränteeffekterna är borträknade.

Enligt KPI-måttet där även ränteeffekter är medräknade hamnade inflationen på 9,7 procent vilket är sänkning från siffrorna i april som var 10,5 procent.

El och livsmedel bakom sänkningen

Den största anledningen att inflationen sjunker är att priserna för el och livsmedel har sjunkit under mars månad.

– Fortsatta prissänkningar för el och livsmedel bidrog till den lägre inflationstakten i maj, säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB.

Livsmedelspriserna föll med 0,4 procent och den stora sänkningen står elpriset för som totalt sjönk 11,1 procent i maj jämfört med april.

Riksbanken befaras höja räntan

Trots att inflationsutvecklingen går åt rätt håll befaras Riksbanken fortsätta höja styrräntan eftersom att inflationsminskningen sker i för långsam takt.

– Det är en liten besvikelse, som kommer få konsekvensen att Riksbanken fortsätter höja räntan, säger Alexander Norén, ekonomikommentator till SVT.

Ett effektivt verktyg Riksbanken har för att hålla nere inflationen är att höja styrräntan.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. SVT hade ett inslag som gjorde mig så rasande att det rök ur öronen …..den glädjestrålande manliga reportern berättade triumferande att matpriserna börjar gå ner…..och så jämförde reportern med slanggurka !!!! som var billigare nu är i julas…Ja..så där fortsatte reportaget .
    Ett stort problem är alla skatter och regleringar !!!! Denna moms i alla led ….det är massor som kunden i butiken inte ser.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter