Därför stryps svenskt bistånd till Palestina

Den svenska regeringen har valt att frysa biståndet till Palestina med anledning av attackerna som ägt rum i helgen.

Under tisdagskvällen höll representanter för Tidöpartierna en pressträff om biståndet till Palestina. Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (Moderaterna), Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, Kristdemokraternas chefssekreterare Camilla Brodin, samt Liberalernas förbundsordförande Fredrik Malm, representerade sina partier.

Det som presenterades var att regeringen beslutat att frysa biståndet till Palestina. Orsaken är att man misstänker att pengar kan ha gått till att finansiera Hamas verksamhet. Dessutom har de övriga palestinska myndigheterna inte tagit tillräckligt starkt avstånd från Hamas. Med hänvisning till att man inte kan vara helt säker på att pengarna inte går till terrorverksamhet, väljer man att frysa biståndet.

Regeringen har även gett biståndsmyndigheten SIDA att se över pengarna som betalats ut. En rapport ska lämnas in den 1 december.

Det är enbart utvecklingsbiståndet, som ligger på 165 miljoner kronor, som kommer att frysas. Det humanitära biståndet kommer att fortsätta ges till Palestina.

Samtliga fördömde det våld som riktats mot civila israeler under lördagens attack. Däremot nämndes inte ett enda ord om de över 700 palestinier som dödats i vedergällningsattacker. Inte heller de 123 000 människor som drivits på flykten i Gaza berördes.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter