Därför svänger SD om EU:s klimatpaket – igen

Sverigedemokraterna med Charlie Weimers i spetsen ställer sig inte bakom EU:s omfattande klimatpaket ”Fit for 55” som ska minska utsläppen med 55 procent till 2030. Detta får klimatminister Romina Pourmokhtari (L) att rasa.

Sverigedemokraterna ställde sig först bakom EU:s omtalade klimatmål – men har nu svängt igen, rapporterar SVT. EU-kommissionen föreslog år 2021 att unionens länder tillsammans skulle minska utsläppen med 55 procent till år 2030. För att lyckas tog man fram ett åtgärdspaket som röstades igenom.

Initialt var Sverigedemokraterna skeptiska till klimatåtgärderna, men ställde sig bakom paketet så sent som i november förra året. Nu verkar det som att det senaste halvårets häftiga bondeprotester kan ha fått partiet att tänka om.

SVT rapporterar att Sverigedemokraterna kommer att verka för en ”reformering” av klimatpaketet under nästa mandatperiod.

– Det handlar om att bygga en majoritet i Europaparlamentet för att kunna ställa krav på nästa miljökommissionär att titta på de förslag som är svårast för vanligt folk, jordbrukare och företag att anpassa sig till, säger EU-parlamentarikern Charlie Weimers.

Om Weimers själv får bestämma så skulle ”Fit for 55” helt rivas upp, säger han till statsmedia.

”Swexit-fantasier”

Uttalandena gjorde den liberala klimatministern Romina Pourmokhtari så upprörd att hon utan att bli tillfrågad hörde av sig till SVT för att kritisera Weimers. Hon skriver att Sverigedemokraternas ”Swexit-fantasier” är destruktiva för svensk ekonomi och svenska företag. Hon skriver även att Sverige tjänar på att vara ledande i klimatomställningen, men tar inte upp några exempel på hur det skulle gynna Sverige.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter