Demografisk kris: anställda får 800 000 kronor – för att skaffa barn

Ett företag i Sydkorea erbjuder sina anställda en bonus på motsvarande 800 000 kronor för varje barn de skaffar. Detta efter att landet länge lidit av låga födelsetal – något som beskrivs som en kris.

Sydkorea har under en längre tid haft oroväckande låga födelsetal. Nu hoppas byggföretaget Booyoung Group att fler familjer väljer att skaffa barn – och erbjuder en bonus på motsvarande 800 000 kronor för varje barn de anställda skaffar. Om detta rapporterar bland annat Financial Times.

”Om Koreas födelsetal förblir lågt kommer landet att stå inför utrotning.”, sa Booyoungs ordförande Lee Joong-keun.

Politiker och företagsledare arbetar för en lösning

Såväl politiker som företagsledare har länge talat om värdet och nödvändigheten av att det föds fler barn. Presidenten Took Suk Yeol sa i december månad att ”tiden håller på att ta slut”, och att alla regeringsorgan måste ta tag i frågan om de låga födslotalen ”med extraordinär beslutsamhet”. Även oppositionsledaren Lee Jae-myung var inne på samma spår, och sa i januari att Sydkorea står inför en ”omedelbar utmaning”.

Financial Times skriver att det förra året för första gången såldes fler barnvagnar för husdjur än för barn.

Enligt Yoo Il-ho från Korea Chamber of Commerce and Industry gör företagen vad de kan för att underlätta för familjer som vill skaffa barn:

– Företagen är fullt medvetna om att de behöver spela en roll för att lösa problemet med låga födelsetal, och de gör ansträngningar för att förbättra företagskulturen för att underlätta för anställda att arbeta och uppfostra barn genom en balans mellan arbete och privatliv.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter