Den farliga dolda agendan bakom dagens pressträff

Uppdatering 18:20: Film med kommentarer finns nu publicerad
Den pressträff som hölls idag kan vid en första anblick framstå som positiv och mogen. Men tittar man närmare på vad som framträder mellan raderna, då får budskapet en helt annan innebörd.

Under onsdagseftermiddagen hölls en pressträff där ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, och kommunikationschefen på Myndigheten för psykologiskt försvar, Mikael Östlund, redogjorde för den hotbild som nu riktas mot Sverige i och med hetsen kring koranbränningar.

Det som sades officiellt var att det pågår en påverkanskampanj mot Sverige, där olika aktörer är pådrivande. Den enda aktör som pekades ut var indirekt Ryssland, där Bohlin hävdade att det är ”ryskstödda aktörer” som driver på en hets för att sabotera Sverige Nato-ansökan. Man hänvisade även till andra aktörer, som sannolikt utgörs av de muslimska länderna, där Sveriges målas ut som ett legitimt mål för attacker. Men de muslimska reaktionerna ansåg Bohlin vara ”förståeliga”.

Vidare försökte Bohlin ge sken av att staten skyddar den grundlagsskyddade yttrandefriheten och att man inte tar ställning till innehållet i de allmänna sammankomster som ges av polisen. Yttrandefriheten är grundlagsfäst och hur den nyttjas ”är upp till var och en”.

Men tittar man närmare på vad som faktiskt sägs, så befinner sig yttrandefriheten i ett väldigt farligt läge.

Bedräglig retorik

I samma mening som Bohlin säger att staten ska skydda ”grundlagsskyddade rättigheter”, säger han även att staten också ska garantera svenska medborgares säkerhet, både i och utanför Sverige. Vad som menas med detta är: om säkerheten kräver att yttrandefriheten inskränks, då kommer yttrandefriheten att inskränkas. Detta har förekommit i tidigare sammanhang, där olika organisationer nekats demonstrationstillstånd, med hänvisning till att polisen inte kan garantera säkerheten.

Samtidigt går både Bohlin och Östlund in på hur hotat Sverige är, vilket därigenom öppnar för ett rättfärdigande av den inskränkta yttrandefriheten. Att det är de två aspekterna, rättigheterna och säkerheten, som tas upp är ingen slump. På det här sättet kan man förekomma kritik när man väl börjar inskränka yttrandefriheten, genom att peka ut ett undantag för den och därefter säga att Sverige befinner sig i en situation där undantaget är viktigt.

Bohlin säger att ”staten inte sanktionerar politiska yttringar”, utan det är polisen som ger tillstånd till allmänna sammankomster. Men genom att staten upprätthåller grundlagen, med skyddet för yttrande- och demonstrationsfrihet, så är det fortfarande staten som garanterar dessa tillstånd. Det här är ett sätt för regeringen att, inför USA, Turkiet och Nato, hävda att man inte har något som helst med koranbränningarna att göra.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter