Den största rättegången någonsin i Sverige är inledd

Under tisdagen inleddes den största rättegången någonsin i Sveriges historia, rörande företaget Lundin Oil’s agerande under inbördeskriget i Sudan. Enligt bedömare kan detta även att ha en viktig betydelse för hur rika och mäktiga människor kan åtalas.

Förundersökningen har pågått sedan 2010. Förundersökningsprotokollet ligger på över 80 000 sidor. Målet innehåller över 1 500 handlingar (aktbilagor). Under tisdagen inleddes den största rättegången i Sveriges historia, när Ian Lundin och Alex Schneiter infann sig i Stockholms tingsrätt för att svara på anklagelserna om medhjälp till folkrättsbrott, grovt brott, i Sudan 1999-2003.

Enorma övergrepp i oljerikt område

Brottet ska ha bestått i att de åtalade, genom sina ansvarsroller för bolag inom Lundinkoncernen, som tidigare hetat Lundin Oil AB (det namn som blivit mest känt i media) och Sudan Ltd., få den sudanesiska regeringen och militären att rensa områden där bolaget hoppats kunna utvinna olja, enligt stämningsansökan (aktbilaga 458 i mål B 11304-14).

Organisationen Ecos (European Coalition for Oil in Sudan) publicerade 2010 rapporten Unpaid debts, uppgifter om att 160 000 människor fördrevs från sina hem och att uppemot 12 000 människor dödats i det område där olja skulle utvinnas, även kallad Block 5A. Enligt Göteborgs-Posten rör det sig om ett område som är ”något mindre än Småland”.

Frågan som ska redas ut är vilket ansvar som Lundin och Schneiter har haft för det som hände i området.

Åklagaren har inte yrkat på att de ska fängslas, men om de blir fällda kommer de att få varsitt näringsförbud(1) på tio år. Dessutom ska 2,4 miljarder kronor förverkas från bolaget, eftersom dessa pengar anses ha tjänats genom brottslighet, och 3 miljoner ska betalas i företagsböter, enligt stämningsansökan.

De tilltalade nekar till brott och hävdar att de har utgjort en positiv kraft i området.

– Sudan har plågats av interna konflikter under många, många år, men vi har aldrig haft något att göra med den här konflikten. Tvärtom har vi varit en god kraft i området och företaget har alltid hållit sig till högsta möjliga etiska standard, sade Ian Lundin i samband med rättegången, rapporterar TT.

Carl Bildt. Foto: Wikipedia/ Joakim Berndes
Carl Bildt. Foto: Wikipedia/ Joakim Berndes

Tidigare ministrar på båda sidor

Det som har gjort att målet har fått extra stor uppmärksamhet är det faktum att två tidigare ministrar är inblandade i det: den tidigare socialdemokratiske justitieministern Thomas Bodström, som agerade målsägandebiträde; den tidigare moderate statsministern (1991-1994) och utrikesministern (2006-2014) Carl Bildt, som vid tiden då brotten ska begåtts, satt i styrelsen för Lundin Oil, enligt Aftonbladet.

Bildt är inte misstänkt för brott, men är ett vittne i målet.

De rika och mäktiga kan tvingas ta ansvar

Enligt Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, kan det få stor betydelse om Lundin och Schneiter fälls. Det skulle i så fall vara unikt om bolagsledare kan ställas till svars om de är inblandade i omfattande övergrepp, som sker i områden där bolaget är verksamt.

– I många krigsbrottsmål är det ganska marginaliserade parter som åtalas – någon ledare för en rebellgrupp, någon jihadist, företrädare för någon skurkstat. Med det här målet kommer något som många väntat på: att människor från den rika världen med makt och position kan hållas ansvariga när deras exploatering av naturresurser i fattiga länder leder till krigsbrott, eller brott av motsvarande allvar.

Lång förundersökning – lång rättegång

Det tog ungefär 13 år från det att förundersökningen inleddes tills rättegången nu har inletts. Stämningsansökan från åklagaren, som formellt inledde målet och offentliggjorde identiteterna på de åtalade, lämnades in till tingsrätten den 11 november 2021.

På grund av hur omfattande målet är beräknas rättegången pågå till februari 2026.

(1) Näringsförbud - En åtgärd som tas till av en domstol när en person anses olämplig att driva företag. En person som har näringsförbud får inte driva företag, vara bolagsman i handelsbolag, ledamot i en aktiebolagsstyrelse eller teckna firma i ett bolag. Personen får inte heller arbeta i någon närståendes verksamhet.

Näringsförbud kan utdömas i max 10 år.
Källa: Wikipedia
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter