Dessa ministrar friserar sina CV:n – ändrar först när media konfronterar

Flera av regeringens ministrar har blivit påkomna med felaktiga uppgifter i sina CV:n. Trots att det rör sig om ganska stora felaktigheter gör man ingenting åt det, förrän media uppmärksammar detta.

SVT:s Uppdrag Granskning har avslöjat att ett flertal ministrar i regeringen har skrivit felaktiga uppgifter i sina CV:n. Det har rört sig om utbildningar, där politikerna påstår sig ha genomfört studier under en längre tid än vad som verkligen varit fallet. Bland annat står det i ett CV att ministern har pluggat ett program på 240 högskolepoäng, men i själva verket har denne enbart slutfört 90 poäng.

Trots att det rört sig om så pass stora felaktigheter är det först när reportrarna konfronterar politikerna som innehållet ändras. Det är två ministrar från Kristdemokraterna (KD) och en från Moderaterna (M), som blivit påkomna.

– Man kan skada det generella förtroendet, dels för sig själv som politiker, men också för hela det politiska systemet, säger forskaren Bo Rothstein till SVT.

Dessa politiker rör det sig om

 • Civilminister Erik Slottner (KD). I sitt CV på riksdagens hemsida står det att han har påbörjat det politiska magisterprogrammet vid Linköpings universitet och slutfört 90 av 240 poäng. Använder man Wayback Machine stod det tidigare inget om att utbildningen var påbörjad, utan det gav istället sken om att utbildningen slutförts.
 • Infrastruktur– och bostadsminister Andreas Carlson (KD). Numera står det i hans CV att han läst fristående kurs i juridik vid Lunds universitet 2007 samt fristående kurser i kommunikation vid Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping 2008. Tidigare stod det att båda utbildningarna genomförts sammanhängande 2007-2009.
 • Äldre– och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). Det står i hennes CV att hon genomfört ”Studier vid programmet för europeisk administration/Politologi, Linnéuniversitetet och Edinburgh University”. Tidigare hade hon angett ”Programmet för europeisk administration/Politologi”. Den tidigare versionen ger det felaktiga intrycket att studierna i Skottland kunnat kopplas till programmet i Sverige, vilket inte var fallet.  

Frågor till regeringen

Frihetsnytt har kontaktat Regeringskansliet för att frågor om det avslöjande som gjorts. I nuläget har inget svar kommit, så frågorna publiceras nedan:

– Hur bedömer ni att förtroendet för regeringen och för myndigheterna påverkas när det visar sig att personer på maktpositioner har lämnat felaktiga uppgifter om sina meriter?

– Vilka åtgärder vidtas för att säkerställa att personer som blir statsråd, eller ges andra ansvarsposter inom regeringen, verkligen har de meriter som de utger sig för att ha?

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. –Jag är ju uthyrare och vicevärd –.När folk talar med mig om ”CV” så frågar jag :”menar du referenser ??”

  eller HR ….då gör jag mig dum och frågar om det är något handikapp ???

  Jasså ??Personalavdelningen …” Men säg då det ” säger jag…

  och säger dom ”senior advicer ” etc…frågar jag om dom är pensionär…??

  Vissa kan mopsa upp sig på det där överlägsna sättet som ofta kvinnor lägger sig till med…passivt aggressiva…men ett slags tonläge som om man talar till barn..

  men då brukar jag avsluta med . ”det är fler sökande–jag hörs av .Tack för intresset. Klick !!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter