Dessa svenskar skickas utomlands för Natos räkning

Efter en pressträff med Ulf Kristersson och hans motsvarighet i Lettland avslöjade man vilka svenska soldater som kommer att skickas utomlands för Natos räkning.

Idag höll Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, och Lettlands premiärminister Evika Siliņa en pressträff där man bland annat tog upp frågor som rör det militära samarbetet länderna emellan där Nato har en central roll.

Man presenterade även hur Sverige ska bidra konkret till att stärka Natos närvaro i Lettland.

Ulf Kristersson. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Ulf Kristersson. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Detta blir första förbandet som skickas iväg

På pressträffen presenterade Kristersson att soldater och officerare tillsammans med stridsfordon 90 och andra stridsvagnar av typen Leopard från det Södra skånska regementet P7 i Revingehed blir de första att skickas till Lettland.

Uppemot 600 soldater och officerare ska skickas till Riga i Lettland redan vid årsskiftet. Syftet är att man ska fungera som en ”avskräckning” för Ryssland om de skulle fundera på att attackera landet.

– Det övergripande syftet skulle jag beskriva som avskräckning och att kunna försvara gränsen om nu Ryssland väljer att agera, säger bataljonschef Henrik Rosdahl som ska leda den svenska insatsen, rapporterar Dagens Nyheter (DN).

Egen försvarsförmåga blir lidande

Regeringens iver att skicka iväg svenska soldater och materiel till kriget i Ukraina och för att ingå i Natos olika projekt har fått kritik. Kritikerna menar att man urholkar den redan svaga svenska försvarsförmågan.

Detta är något som arméchef Jonny Lindfors berör när han blir intervjuad i DN.

– Med det lilla vi har så är vi väl förberedda. Vår svaghet är att vi är små. Vi har för lite av allt upplever vi. Och det faktum att vi sänder iväg en bataljon till Baltikum kommer ju innebära att tillgängligheten på motsvarande material hemma nedgår och det ger i sin tur konsekvenser. Så vi är väl förberedda, men det är svårt att både göra en insats och växa samtidigt, säger Lindfors.

”Vi behöver allt själva”

Roger Richthoff. Foto: Sverigedemokraterna
Roger Richthoff. Foto: Sverigedemokraterna

En annan person som uttalat stark kritik mot regeringens beslut att skicka iväg svenska soldator och krigsmateriel är den tidigare riksdagsledamoten och militären Roger Richthoff.

Richthoff har tidigare sagt till Frihetsnytt att Sverige behöver varenda soldat och varenda gevär i Sverige.

– Sverige har inte råd att skicka soldater, stridsvagnar eller luftvärn till andra länder. Vi behöver varenda soldat och varenda gevär i Sverige. Hur ska vi försvara Sverige om vi skickar det bästa vi har utomlands? Nej – det går inte. Man urholkar svensk försvarsförmåga.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Javisst Roger R har alldeles rätt.

    Jag är förvånad över hur samfällt alla agerar mot en fredsuppgörelse mellan parterna Ryssland & Ukraina.
    Alla dessa fredsorganisationer ..”Kvinnor för Fred ” och 25 liknande som fanns….inte ett knäpp från någon av dom. S-kvinnor .Centerkvinnor –alla totalt tysta.
    Visst är det något att fundera på…

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter