Kan förbudet mot kvotering av ”underrepresenterade” grupper på skolor i USA leda till en våg av förbud mot mångfaldsinitiativ?
Det befarar Martin Gellin på Dagens Nyheter (DN) som uttrycker sina farhågor i en artikel publicerad den 30 juni i DN.

Kvoteringen som inneburit att elever inte kunnat tävla på lika villkor, utan där hudfärg till stor del bestämmer om du blir antagen till högskolor och universitet, ser han inte som diskriminering av vita eller asiatisk-amerikanska elever, utan som mångfald och en seger mot rasism.
Han menar att ”Högsta domstolen i USA har upphävt ett historiskt prejudikat som sedan 1978 ökat mångfalden på amerikanska universitet”, och nu förbereder konservativa delstater en våg av förbud mot mångfaldsinitiativ, tror han.
Rätt att tävla på lika villkor
Många drar emellertid en suck av lättnad över detta beslut, som innebär att det återigen handlar om kvalifikationer och inte ras, vid antagandet av elever till universiteten. Man menar också att mångfaldsinitiativ egentligen handlar om rasism och ett sätt att särbehandla till exempel de homosexuella och att kunna könskvotera kvinnor.
Det som ska avgöra om man kommer in på en viss utbildning eller inte ska vara ens kunskap och förmåga i ämnet, inte vilken hudfärg man har. När beslutet nu rivits upp får alla elever rätten att tävla på lika villkor.
Diskriminering går att bryta
Det tidigare kvoteringssystemet har varit mycket kritiserat och i åratal har delar av folket kämpat emot det. Deras arbete visar att destruktiva och diskriminerande system kan brytas så länge folket fortsätter att kämpa.
Nu hoppas frihetskämpar i USA att kunna riva upp flera rasistiska system, vilket Gellin märkligt nog anser är ett problem.
Ja Herregud !!
Att blanda folk har aldrig varit en bra ide.
Libanon , Jugoslavien…är bara några exempel.
Jag googlade Martin Gelin …han har skrivit för flera tidningar och böcker.
Han borde veta bättre !!’
Visst är det underligt när människor som har bildning kan framföra de mest bisarra ideer. ??
Vad blir konsekvensen när det inte är kunskap och färdigheter som styr? Om jag skall opereras är inte tryggheten att kirurgen är blå, vit, röd eller grön (han eller hon för den delen heller) men att den vet hur skalpellen hanteras. Jag är ganska säker på att Gelin med väljer kunskap hos utföraren först och tror att Gelins artikel den 30 juni i DN är skriven för att vinna PK-poäng för egen vinnings skull, i min mening en ganska falsk snubbe.