Donald Trump överlämnade sig till häktet

I natt amerikansk tid inställde sig Donald Trump till häktet i Fulton Count i Atlanta, där han registrerat sig och bland annat tagit en bild, ett mugshot. Orsaken till detta är att han nu åtalas för fjärde gången. Denna gång för att ha försökt påverka valet i Georgia 2020.

USA:s före detta president Donald Trump har i natt tagit en bild som är historisk. Kan du berätta lite kort om vad som hänt?
– I natt amerikansk tid inställde sig Donald Trump till häktet i Fulton Count i Atlanta, där han registrerat sig och bland annat tagit en bild, en mugshot som kommer bli en mycket känd bild. Tog en timme. Detta är det 4:e åtalet mot honom med 13 åtalspunkter. 19 åtalade. Bilden är upplagd på twitter eller x som det numera heter. Han fick lämna efter att ha betalat 200 000 dollar i borgen. Försökt påverka valet i Georgia 2020.

Vad säger Trump själv?

Uttalande från Donald Trump:

”Jag har inte gjort nåt fel. Vi har alla rätt att ifrågasätta ett val vi tycker är ohederligt.”

Trump sa också:

”Jag ska bli arresterad av den vänsterradikala skumma distriktsåklagaren Fani Willis.”

Han hånade Fani Willis och skämtade om att han kunde fly till Putin. ”Hon tror att jag är en flyktrisk. Tror att jag ska fly till Ryssland och dela svit med Putin och aldrig visa mig igen kanske i mitt flygplan med Trump skrivet i Guld eller kanske fly med reguljärt flyg så ingen skulle känna igen mig.”

Vad säger media?

Uttalande från CNN: – Det är politisk present till honom säger Dana Bash , politiskt kommentator på CNN

Varför gör makten så här?

– De vill svartmåla honom så att folk inte ska rösta på honom och att andra aktörer inom politiken tar avstånd ifrån honom helt enkelt. Det gör man genom att man får honom att framstå som kriminell och som en dålig människa.

Vad har resultatet varit av denna kampanj?
– Katastrof för makten. Det har inte alls blivit vad de väntat sig. Han har ökar sitt stöd enormt och har över 50 % av stödet bland republikanerna ja vissa säger att det till och med är 70 %.

Dessutom har en mängd vanliga människor börjar se igenom maktens försök till att använda rättsväsendet som en del av demokraternas försök att stoppa en politisk motståndare.

Varför blir inte resultatet det makten förväntat sig?

Makten har delvis förlorat mycket av sitt förtroendekapital.

– Det behövs förtroendekapital för att politisk svartmålning ska fungera helt enkelt. De har under för lång tid hållit på med förföljelse av oliktänkande i USA och då framförallt Donald Trump. Många har sett igenom makten.

Vad är Donald Trumps motdrag?

– Det är att avslöja deras egentliga motiv bakom detta åtal och dessutom att avslöja deras planer och strategi bakom denna kampanj. För detta är, precis som Donald Trump själv säger, en del av demokraternas valkampanj.

Sen använder han naturligtvis väldigt mycket ironi och förlöjligande av makten.

Han använder också liknelser av olika slag i syfte att få folk att förstå hur olika man behandlas om man är demokrat eller republikan eller man kanske skulle säga för eller emot den djupa staten.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter