Einar Askestad – Om kulturen som accessoar

”Det är aktiva krafter som vill beröva oss vårt hem”

Författaren och litteraturkritikern Einar Askestad talade på senaste Svenska Bok- & Mediemässan om kulturbegreppet. Ett begrepp som förvanskats, som mycket annat i vår tid för söker du efter kulturinslag på tidningarnas kultursidor, då finner du inte kultur utan politisering, hävdar Einar, och utan kulturen blir vi berövade vårt hem.
Detta är ett kort utdrag ur talet.

– De flesta inom kulturen under 90-talet var på vänsterkanten, men det var en annan slags vänster än idag, berättar Einar. Det var en bildad vänster som förstod värdet av till exempel litteratur. Det som har hänt under de här decennierna är att det har blivit politiserat och det är nog bara möjligt om man krymper som människa själv, berättar Einar.

– Kulturen är vårt hem och det vi bevittnar nu är ett angrepp på hemmet som begrepp och realitet. Berövas vi vår kultur och vår gemenskap så berövas vi vårt hem på jorden. Jag tror att människor har brutits ner över tiden genom att staten har tagit över ansvaret över deras liv. Vad får vi för människor då? Människor med förlorad självkänsla och självaktning.

– Vi har ingen kulturbevakning längre. Det enda som intresserar kultursidorna, i den mån de överhuvudtaget
är intresserade av till exempel böcker, så är det kändisar, storsäljare och underhållning.

Einar Askestad

Folk som står upp för sina värderingar ser vi väldigt lite av idag

– Yttrandefriheten är inget värd om du har en befolkning som har förlorat sin självaktning och därför måste vi fokusera på annat än formella rättigheter som är uppbackade av makten. De ger oss dessa rättigheter och vi ska vara tacksamma för det. Det är helt bakvänt. Det är vi som är fria i oss själva och våra politiker ska arbeta för oss och inte ge oss friheter som de i praktiken hela tiden försöker ta ifrån oss. Vad ska vi med yttrandefriheten till om vi bara har 10 miljoner zombies utan självkänsla? En människa man respekterar är en som har integritet och står upp för sina värderingar och det ser vi väldigt lite av idag.

– Låt säga att SVT och SR i två veckor varje kväll skulle informera om att 60 procent av Sveriges folk måste avlivas för klimatets skull. Jag tror att kanske 60-70 procent skulle tänka att ”jaa, det måste vi väl göra då”.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter