Elon Musk startar nytt AI-bolag: Sanningen framför allt

Elon Musk har varit med och startat flera projekt och bolag inom artificiell intelligens. Men eftersom ledningarna för dessa bolag vill att AI-roboten ska ljuga startar han nu sitt eget bolag – med en robot som ska vara nyfiken på sanningen.

Elon Musk, sydafrikanen som grundade Tesla och Space-X, för att sedan köpa Twitter, var också en av grundarna av det stora AI-bolaget, OpenAI, som driver den populära tjänsten ChatGPT. Musk har även arbetat med både Microsofts och Googles AI-projekt.

Nyttig eller förstörande

Den artificiella intelligensens möjligheter har gjort många oroliga. Att AI kommer att användas till positivt skapande och underlättta framsteg är utom tvivel. Det som Elon Musk och många andra vill fästa fokus på är hur den nya teknikens möjligheter kan komma att användas av destruktiva och kriminella människor.

I ett upprop har 350 kunniga debattörer betecknat den förödelse som kan skapas med hjälp av AI som lika oerhörd som det elände man kan ställa till med med hjälp av kärnvapen. Forskarna talar alltså inte om strukturrationalliseringar och arbetslöshet bland kontorister, utan om storskaliga elakheter, avsiktlig förstörelse och folkmord.

AI – självständig aktör eller redskap för eliten

Den genomgång som tidningen Nya Tider presenterade i april i år delar upp farorna i två delar: Den mest fantasieggande faran består i att den artificiella intelligensen blir självmedveten och börjar spela ett strategiskt spel mot oss människor – åtminstone mot de människor som vill stänga ner den, de som utgör potentionella hot mot roboten själv. Den utmärkta filmen ”2001 A space odyssey” av Stanley Kubrick varnade för detta redan 1968.

En mer näraliggande risk som Nya Tider tar upp är att AI kommer att ge de personer som styr robotarna större möjligheter att förverkliga dolda, illasinnade agendor. Mot bakgrund av vad personer som Bill Gates och Sergei Brin kan ställa till med i vardagslag är det många som frågar sig vad sådana herrar i framtiden kommer att be sina supersluga robotar att hjälpa dem med.

Elon Musks farhågor beträffande AI kretsar delvis kring den sistnämnda problematiken. Enlig Euronews ser Musk faror redan i big-data-chefernas öppna agendor.

Den officiella ideologin bland framförallt judiska makthavare inom datavärlden, exempelvis Google-chefen Segei Brin och Facebook-chefen Mark Zuckerberg, kallas för ”woke”. Med detta ord förstås ett tillstånd där vita människor har ”vaknat upp” och ”insett” att de har en skuld mot ”POC”, det vill säga ”people of color”. Ideologin går ut på att skambelägga själva vitheten, som enligt många av ideologins proselyter är en styggelse som bör utrotas. Enligt Musk kan woke-ideologin, inprogrammerad i superintelligenta datornätverk, bli dödlig – gissningsvis inte bara för enskilda personer utan för hela folkgrupper som ogillas av superdatorernas ägare.

Inte den som gnäller

Samtidigt som Elon Musk ser de potentionella farorna i branschkollegornas verksamhet är han inte den som nöjer sig med att klaga. Istället startar han nu ett eget AI-företag, som kommer att konkurrera mot de etablerade koncernernas.

Den storväxte sydafrikanen, som redan har utmanat Zuckerberg på ett ordentligt slagsmål, skräder inte heller orden när det gäller OpenAI och ChatGPT. Vad som gör Musk fundersam är dels att OpenAI redan i namnat låtsas ha öppen källkod, vilket de inte längre har, och dels att bolaget ger intrycket av att vara en allmännyttig stiftelse, vilket det inte är.

xAI

Enligt Euronews kommer industrimannens nya AI-bolag att ledas av honom själv. Dessutom har han samlat en rad experter som han hämtat från de politiserade konkurrenterna. Tidningen nämner OpenAI, Google och Microsoft.

Det nya bolagets namn är xAI och dess mission är att förstå inte bara biologin, fysiken, människan och jordklotet, utan hela universum. Och i det sammanhanget, menar Musk, finns ingen plats för fördomar och förprogrammerad moralism.

Farhågor om att xAI:s robot skulle bli självmedveten och ondsint avfärdar Musk med det faktum att han programmerar roboten till nyfikenhet.
Jag tror att den kommer att vara för mänskligheten, eftersom mänskligheten är mycket mer intressant än omänskligheten, avslutar Elon Musk.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter