Bokannons! En annan skildring av Sydafrika

I en tid när det hetsas mot de vita boerna i Sydafrika kan det vara bra att sätta sig in i historien och få en helhetsbild av den, inte minst frågan om boernas rätt till sitt eget land.

Boerna är ättlingarna till de européer som slog sig ned i Sydafrika på 1600-talet, framförallt holländare, tyskar och fransmän. Genom åren har de fått kämpa för sitt land, inte minst de två brutala krigen i slutet av 1800-talet då man försvarade sig mot det brittiska imperiet.

Historien om boerna har för omvärlden präglats av apartheid-systemet under den andra halvan av 1900-talet, samt anklagelser om att de vita stal landet från den svarta majoriteten. Detta trots att flera av de svarta grupper som idag bor i Sydafrika kom dit långt efter de vita.

I Settlement of the Boer-Afrikaner People’s claim to territorial selfdetermination går Paul Kruger igenom frågan, samt pekar ut fakta som inte tas med i den etablerade historieskrivningen, däribland hur de vita faktiskt lyfte upp de svarta och gav de nya möjligheter.

I en tid när extrema antivita grupper manar till våld och folkmord mot de vita, kan det vara värt att få en djupare bild och förståelse för frågan. Där utgör Krugers verk ett viktigt bidrag.

Publicerades ursprungligen 2023-08-13
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Jag tycker fruktansvärt synd om mina vita fränder i S. Afrika. 😢 Leva med ständig dödsfruktan. 😨

    Och det jag ser i Afrika gör att jag blir allt mer negativ till att afrikaner flyttar in i våra länder. 😡

    Nu styr afrikaner hela Afrika—-så stanna för 17 där. Nu har ni afrikaner fått som ni ville . 🤔

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter