Exklusivt! Frihetsnytt deltog på seminarium om vindkraft i riksdagen

Under tisdagen anordnade riksdagsledamoten Elsa Widding ett seminarium om vindkraft och effekterna av det. Fyra personer talade om de konsekvenser som vindkraftverken har, både för miljön, fiskeindustrin och boende som får kraftverk utanför sina hem. En av talarna har haft en framträdande position inom Greenpeace i Sverige. Frihetsnytt var på plats och dokumenterade, filmade och intervjuade.

Under tisdagseftermiddagen, klockan 13:00-17:00, hölls seminariet Risker och miljökonsekvenser med havsbaserad vindkraft, anordnad av riksdagsledamoten Elsa Widding, som blivit känd för sin kritik av påståendena om att världen står inför en allvarlig klimatkris.

Trots att det rörde sig om ett väldigt omdiskuterat ämne och det faktum att det drivs på att bygga ut vindkraften, var det ingen representation från etablerad media. Utöver Frihetsnytt var även Swebbtv, NewsVoice och Epoch Times på plats. Ett litet antal riksdagspolitiker från Moderaterna och Sverigedemokraterna var på plats.

Inledning – Miljökonsekvenser från olika typer av elproduktion

Seminariet inleddes med ett föredrag av arrangören, Elsa Widding, om den enorma miljöpåverkan som vindkraften innebär, jämfört med andra energikällor. Hon tog bland annat upp frågan om hur ”miljövänligt ”hållbart” det är med vindkraft, då dess energiproduktion inte motsvarar kostnaderna och materialslöseriet.

Elsa Widding presenterade bland annat hur många strategiska metaller som används till de olika energikällorna. Foto: Frihetsnytt
Elsa Widding presenterade bland annat hur många strategiska metaller som används till de olika energikällorna. Foto: Frihetsnytt

Miljöaspekter av vindkraft – Vad kan vi lära oss från tidigare miljöskandaler?

Nästa talare var en veteran inom miljörörelsen, Göran Värmby. Han engagerade sig 1970 och spelade en viktig roll för Greenpeace i Sverige, däribland som kampanjledare för organisationens svenska avdelningen 1986-1988. Han är även civilingenjör och har bland annat arbetat som chef för miljöarbetet i Göteborg.

Han talade om den enorma mängden med miljögifter som finns i vindkraftverk, inte minst mikroplaster, som orsakar allvarlig skada på naturen. Trots den påverkan som detta har på miljön, är det alltför många inom miljörörelsen som blundar för detta, enligt Värmby.

Göran Värmby talar om de miljögifter som kan knytas till vindkraften. Foto: Frihetsnytt
Göran Värmby talar om de miljögifter som kan knytas till vindkraften. Foto: Frihetsnytt

Lokalisering av havsbaserad vindkraft – ett hot mot havsmiljön, fisket och
matproduktionen

Den tredje delen handlade om de negativa effekter som den havsbaserade vindkraften har för fiskeindustrin, både hur det påverkar fiskbeståndet, men även möjligheterna för fiskare att kunna bedriva sin verksamhet. Det var Peter Ronelöv Olsson, ordförande för Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) den största organisationen för yrkesfiskare i Sverige.

Han berättade om hur markköp i Sverige genomförs genom att aktörer själva planerar och väljer ut de områden som de sedan söker tillstånd för att bygga på. Detta är fallet med de havsbaserade vindkraftsparker som planeras på västkusten, trots att det är tydligt dokumenterat hur de negativt påverkar fisken.

Ronelöv Olsson kallade vindkraften för en ”religion”, som ingen inom etablissemanget ville ifrågasätta eller ta till sig kritik om.

Han berättade om en lyckad demonstration mot detta i Göteborgs hamn, där de körde in med båtar och tutade. Det kommer även att hållas en demonstration den 20 oktober i Göteborg.

Peter Ronelöv Olsson talar om hur vindkraftverken skadar fisket och hur företag kan muta in svensk mark. Foto: Frihetsnytt
Peter Ronelöv Olsson talar om hur vindkraftverken skadar fisket och hur företag kan muta in svensk mark. Foto: Frihetsnytt

Vindkraftens ekonomiska drivkrafter

Den fjärde presentationen stod Elsa Widding själv för. Där berättade hon om de effekter som vindkraften har på samhället, samt vilka som tjänar stora pengar på detta. Lönsamheten för samhället är minimal, utan utgör snarare en kraftig förlustaffär för skattebetalarna.

Trots att vindkraften kräver så mycket resurser och att dess produktion inte motsvarar kostnaden för att bygga kraftverken, väljer politikerna att fortsätta planera fler byggen.

Elsa Widding talar om vilka som tjänar pengar på vindkraften. Foto: Frihetsnytt
Elsa Widding talar om vilka som tjänar pengar på vindkraften. Foto: Frihetsnytt

Rättslöshet – undantag görs från gällande lagar och regler

Seminariets sista talare var den före detta brandmannen Reine Carlsson från kampanjen Nej till vindkraft i Rämma. Han berättade om kampen mot politiker, som många gånger drivit igenom beslut om att bygga vindkraftverk nära bostäder, vilket har påverkat negativt.

De politiker som driver igenom besluten har sällan satt sig in i frågan eller läst underlagen till besluten.

Reine Carlsson talar om hur politikerna kör över folket i frågor, som de själva knappt har koll på. Foto: Frihetsnytt
Reine Carlsson talar om hur politikerna kör över folket i frågor, som de själva knappt har koll på. Foto: Frihetsnytt

Frihetsnytt genomförde intervjuer med flera av talarna, samt några av deltagarna, vilka läggas upp i en separat artikel. Även samtliga föredrag spelades in och kommer att läggas upp under onsdagen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter