FILM: Förundersökning mot islamistkritisk avhandling – ”Skrämmer forskare”

En doktorsavhandling som granskar islamister på maktpositioner i Sverige har blivit föremål för en förundersökning. Frihetsnytt har talat med åklagaren för att få fram vilket brott det rör sig om. Även avhandlingens författare, Sameh Egyptson, intervjuas och han ser väldigt oroväckande tendenser.

Forskaren Sameh Egyptsons avhandling ”Global politisk islam? Muslimska brödraskapet och Islamiska förbundet i Sverige” lades fram vid Lunds universitet i februari 2023. Redan i ett tidigt skede ledde innehållet i avhandlingen, en granskning av islamisters inflytande i den offentligheten, till hård kritik och rena drev.

Bland kritiken fanns anklagelser om att han ska ha hängt ut en person som islamist, trots att denne satt på en högt uppsatt position i en av de utpekade organisationerna.

Nu har det inletts en förundersökning mot avhandlingen, rapporterar Svenska Dagbladet (SvD). Orsaken är de anmälningar som Överklagandenämnden för etikprövning (Önep) har mottagit om att han ska ha hanterat ”känsliga personuppgifter och personuppgifter om lagöverträdelser som innefattar domar i brottmål”. Därför har man nu lämnat över frågan till åklagarmyndigheten, som nu inlett en förundersökning.

Lunds universitet, där avhandlingen lades fram. Foto: Wikipedia/ Magnus Bäck
Lunds universitet, där avhandlingen lades fram. Foto: Wikipedia/ Magnus Bäck

Otydliga svar

När Frihetsnytt kontaktar åklagaren, Pia Björnsson, kan hon inte svara exakt på vad det är för brott som man misstänker har begåtts.

Det är Etikprövningsnämnden som har åtalsanmält och det är en person som har åtalsanmält detta på grund av det här forskningsprojektet. Det som har anmälts och som förundersökningen ska utreda, enligt den lag om etikprövning som kom 2004, är att Önep har anmält att avhandlingen har skett utan tillstånd, säger Björnsson till Frihetsnytt.

På frågan om vilka påföljder som förundersökningen kan leda till, svarar Björnsson att det är få tidigare fall som har lett till åtal. Vad exakt som resultatet kan bli av förundersökningen besvaras dock inte.

”Märkligt och skrämmande”

När Frihetsnytt kontaktar Egyptson berättar han att också han anser att allt är väldigt otydligt.

Det är en mycket märklig nyhet. Det är inte bara intressant, utan även mycket skrämmande, att man skrämmer forskaren på det här sättet, säger Egyptson till Frihetsnytt,

Åklagaren får förklara vad man vill åstadkomma. Jag anser att avhandlingen startade 1999, innan lagen kom till 2004. De uppgifter som förekommer i avhandlingen är inte känsliga personuppgifter, vilket både universitetet, mina handledare, prefekten och tusentals andra forskare håller med om.

Anklagelsen om att han skulle ha röjt känsliga personuppgifter på en person som varit engagerad i en av de granskade organisationerna, tillbakavisar han. Den person som har riktat anklagelser mot honom ska vara känd av den syriska underrättelsetjänsten sedan tidigare och hans far ska ha varit krigsherre under inbördeskriget i Syrien.

– Det är konstigt att media sprider påståendet att han är anonym och att han skulle ha tagit skada av min avhandling, trots att man tidigare har kunnat konstatera att så inte varit fallet. Han är redan jagad sedan tidigare av syriska underrättelsetjänsten för sin roll i inbördeskriget. Trots detta fortsätter media att köra på med detta.

Skrämmer forskare till tystnad

Egyptson berättar även att lagen från 2004 har använts för att skrämma forskare till tystnad och att det är många som har undvikit att ta upp viktiga frågor.

Det är skrämmande. De har lyckats skrämma flera forskare till tystnad sedan 2004 och de vill fortsätta att skrämma forskare från att ta upp sådana här avgörande frågor angående den demokratiska processen i landet. Det är även identitetspolitik som de kör med, att det skulle vara känsligt att tillhöra en politisk eller religiös organisation.

Han kommer dock inte att ge sig, oavsett vad förundersökningen leder till. Om det krävs kommer han att ta det till Europadomstolen.

Ingen vet, men jag ser fram emot resultatet och jag kommer att fortsätta driva frågan, hela vägen upp till Europadomstolen om det behövs. Någon måste ta ansvar i den här frågan, avslutar han.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter