FILM: Ledaren 1 – Yttrandefriheten är det enda som är heligt

Detta är en ledare. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte FrihetsNytt. 
Hos oss får alla åsikter komma till tals, oavsett hur obekvämt det är. Vi står för riktig yttrandefrihet.

Frihetsnytts chefredaktör Victor Eriksson kommenterar den senaste tidens debatt om yttrandefrihet och tar starkt ställning för att den ska skyddas, oavsett vem det gäller.

Varmt välkomna till Ledaren, med mig, Victor Eriksson, där jag i egenskap av Frihetsnytts chefredaktör kommenterar olika dagsaktuella ämnen.

För ungefär en vecka sedan blev det en stor debatt efter att komikern Elaf Ali skämtat om att ukrainska kvinnor dominerade på bordeller I Sverige.

Det ledde till stor ilska mot SVT, som sände programmet och den ukrainska ambassaden krävde att Ali skulle be om ursäkt och att SVT skulle lova att inget liknande kunde förekomma I framtiden.

Man kan tycka vad man vill om uttalandet, men att kräva censur är en väldigt farlig väg att gå. Även åsikter som vi inte tycker om är skyddade av yttrandefriheten och liksom vi har Ali rätt att yttra sin åsikt.

Ska vi införa en standard över vilka grupper och ämnen som vi inte får skämta om? Var ska den gränsen gå och hur ska den motiveras?

Vad den här historien visar är dock den allvarliga dubbelmoral som råder. Hade SVT sänt ett program där en svensk skämtar på ett liknande sätt om araber eller afrikaner?

Du, som ser det här, vet lika väl som jag att det aldrig hade skett.

Istället ser vi att många personer som skämtar om andra grupper på ett liknande sätt som Ali, inte bara blir avkrävda ursäkter. De blir dömda för hets mot folkgrupp.

Samtidigt har vi journalisten Ingrid Carlqvist, som blev kallad för nazist när hon försvarade Nordiska motståndsrörelsens rätt till yttrandefrihet. Hon anmälde den som kallade henne för detta, centerpolitikern Anton Sauer, för förtal.

Trots att domstolen ansåg att hon hade blivit utsatt för förtal, så ansåg de inte att det var tillräckligt allvarligt för att hon skulle få skadestånd och att hon borde varit medveten om riskerna med sina uttalanden. Dessutom dömdes hon att betala Sauers rättegångskostnader.

“Risker med sina uttalanden”? Hennes uttalanden var att hon försvarade en annan grupps rätt till yttrandefrihet. Hon tog inte ställning till deras åsikter eller ideologi. Hon ansåg att den grundlagsskyddade yttrandefriheten även gäller Nordiska motståndsrörelsen.

Ingrid Carlqvist är ett föredöme i det här fallet, för hon backade aldrig från kravet att yttrandefriheten gäller alla.

Sen ska man diskutera om inte Sauers uttalande omfattas av yttrandefriheten. Det som är väldigt problematiskt I det här fallet är att genom att stämpla Carlqvist som “nazist”, så försöker han döda en debatt och skrämma folk från att yttra vissa åsikter. Hans yttrande hade enbart syftet att skada Carlqvists rykte och försvåra för henne att nå ut.

Frågan är nu, vad ska vi som värnar våra friheter och svenskarnas rätt till sitt land, göra? Ska vi ytterligare inskränka yttrandefriheten och kräva att etablissemanget inkluderar ännu fler grupper och ämnen som vi inte får skämta om eller kritisera?

Eller ska vi se till att en gång för alla slå sönder den här omfattande censuren och göra det tillåtet att faktiskt skämta om allt och alla?

Ett sunt samhälle ska inte bygga på att människor ska behöva gå och vara rädda för vad de får säga. Ett sunt samhälle bygger på sann yttrandefrihet.

Men yttrandefrihet innebär inte frihet från kritik. Drar du ett grovt och osmakligt skämt får du räkna med att du blir kritiserad.

“Men hur ska man göra med invandrare som drar grova och elaka skämt om svenskar?” kanske ni undrar. “Bör inte svenskarna ha ett skydd i sitt eget land?”

Det finns ett bra svar, som inte kräver censur:

“Om du tycker så illa om svenskarna, så är du varmt välkommen att lämna Sverige, så du inte behöver umgås med svenskar.”

Hur svag är man inte om man anser sig bli skadad av ord?

Vi lever i ett samhälle som hyllar svaghet och överkänslighet.

Jag vill hellre se ett samhälle med starka människor, som inte låter sig skadas av ord.

Yttrandefriheten är total. Antingen har vi den, eller så har vi den inte.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Kan inte annat än hålla med. Fullt ut. Yttrandefriheten utgör själva grundbulten för ett samhälle i utveckling som jag ser det. Utan den skapas stagnation och likriktning – det blir livlöst och förutsägbart. Blir hellre kränkt än att tillvaron förlorar sina färger. Ibland svider sanningen, men när svedan gått över har du oftast växt som människa. Det kan det vara värt.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter