Johan Lindblad: Finanselitens makt över ordet blir vår verklighet

Detta är en krönika. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.

Den som har makten över begreppen definierar verkligheten

Är man i grunden kritisk till de nuvarande makthavarnas agendor så är det viktigt att vi utvecklar egna begrepp för att beskriva verkligheten så som vi uppfattar den och inte använder finanselitens verklighetsbeskrivningar. Det är hög tid att stå upp för vår egen världsbild och att inte längre låta oss mobbas av finanselitens härskartekniker. Kanske dags för en workshop/begreppsakademi för att skapa en verklighetsbeskrivning som bättre överensstämmer med hur vi ser på saker och ting, och därmed frigör oss mentalt från frihetshatarnas världsbild?

Den som har makten över orden har makten över samhällsdebatten. Vi har alla hört och sett ord såsom antivaxare, klimatförnekare, rasister, värdegrund, alla människors lika värde, med flera, som styr debatten och definierar vem som är på ”rätt” sida och vem som är på ”fel” sida. Alla dessa begrepp, och fler därtill, är skapade och upprepade till leda av finanseliten för att forma vår verklighetsuppfattning och för att tysta alla som eventuellt har en annan syn.

Att leka med ord och dess betydelser är en gammal och ädel konst. När blev kalhyggen en föryngringsyta och en städare en renhållningsarbetare och varför? Det gäller att framställa det man tycker om i så goda ordalag som möjligt och att racka ner på det man inte tycker om så mycket som möjligt. Bland annat genom att kalla det för saker som ger dåliga associationer eller omvänt.

Nazism istället för nationalsocialism

Det kallas nazism, för att vänstern inte vill ha med ordet socialism i namnet på en rörelse som begick hemskheter som endast överträffats av kommunisterna (det vill säga vänsterextremister).

Att kalla nationalsocialister för högerextremister är en form av mindfucking, om man med socialism menar en ideologi där individen ska underordna sig kollektivet och där statens makt är näst intill oinskränkt. Nationalsocialisterna är utan tvekan socialister, det vill säga vänster. En högerextrem person skulle mer korrekt beskrivet vara en libertarian, som lyfter fram individens frihet och rättigheter gentemot staten.

Det parti som står längst till höger i Sveriges riksdag är utan tvekan Kristdemokraterna, tätt följda av Moderaterna och Centerpartiet. Sverigedemokraterna ligger snäppet till vänster om Centerpartiet om man ser till de båda partiernas hållningar till decentralisering av makt och kontra centralmaktens rätt.

Frågan om nationalism eller etnicitet har ingenting med höger eller vänster att göra. Det är bara något som vänstern hävdar för att kunna marginalisera eller svärta ner alla som inte är globalister, eller ”Internationalsocialister”.

Bekämpa genom att stigmatisera oppositionen

Har ni också tänkt på hur public servicemedia konsekvent sätter epitetet ”högerextrema” eller ”högerpopulistiska” framför vissa partier och dess företrädare, men undviker att göra motsvarande när de talar om alla andra partier och dess företrädare?

Syftet är att på ett sublimt sätt stigmatisera sina ideologiska motståndare och ”vaccinera” medborgarna mot att sympatisera med dessa ondskans hantlangare. Exakt vem eller vilka som initierar användandet av dessa begrepp är oftast oklart, eller vem som har gett journalistkåren direktiv om att använda sådana epitet, men att det påverkar och formar hur det stora flertalet av medborgarna uppfattar verkligheten är ställt utom allt tvivel.

Finanseliten utmålar ondska som något gott

Finanseliten eftersträvar att linda in allt de själva står för som någonting gott, medan man tillskriver sina motståndare ondska och onda avsikter.

Sannolikt använder man även retoriken för att passivisera missnöjda medborgare, såsom när den tidigare statsministern, Stefan Löfven, från riksdagens talarstol proklamerade att ”vi Socialdemokrater garanterar alla människors säkerhet och trygghet”, för att sedan fortsätta med den politik som leder till mer otrygghet och osäkerhet för medborgarna.

Medborgarna som hör detta kan slappna av, i trygg förvissning om att regeringen garanterar att allt kommer att bli bra, trots att ingenting kommer att förändras.

Oppositionen anammar motståndarens strategi

Tyvärr så har jag vid mer än ett tillfälle noterat hur även dissidenter anammat den rådande ordningens retorik, sannolikt för att vi ständigt får höra den basuneras ut i media, skolor och på arbetsplatser.

Det kan handla om allt från ”sprängningar” (som på byggarbetsplatser) när det rent faktiskt borde kallas för bombdåd, till ”sticksår” när det egentligen är tal om knivattacker.

Oppositionens egen ordlista för att slå tillbaka

Vilka begrepp skulle vi då själva kunna använda för att mindfucka tillbaks och för att vrida makten över begreppen ur händerna på finanseliten? Låt mig föreslå några exempel:

 • Covidvaccin = (Medicinska) Injektioner
 • Vaccinmotståndare = Frihetsbejakare
 • Klimatkris = Naturliga svängningar i jordens klimat
 • Abort/kvinnans rätt till sin egen kropp = Fosterutdrivning
 • Samhällsutveckling = Samhällsavveckling (utveckling antyder en positiv förändring. Avveckling det motsatta)
 • Samhälle = Särhälle (hålla samman kontra hålla isär)
 • Värdegrund = Åsiktspaket/Världsbild
 • Alla människors lika värde = Grundläggande respekt
 • Mångkultur = Samhällssplittring
 • Nationalist = Gemenskapsivrare
 • Väljare = Medborgare
 • Utanförskapsområden = Maktenklaver/Klansärhällen
 • Ensamkommande = Ifrågasätt. I motsättning till ”parkommande eller gruppkommande?
 • Flykting = Flyttare/Flyttning/Bosättare/Kolonisatör (flykting ut ur eget land kanhända, men man flyr inte genom flera säkra länder för att ta sig till ett land längre bort än nödvändigt).
 • Vänsterliberal = Imperialist

Är man i grunden kritisk till de nuvarande makthavarnas agendor så är det viktigt att vi utvecklar egna begrepp för att beskriva verkligheten så som vi uppfattar den och inte använder finanselitens verklighetsbeskrivningar.

Det är hög tid att stå upp för vår egen världsbild och att inte längre låta oss mobbas av finanselitens härskartekniker. Kanske dags för en workshop/begreppsakademi för att skapa en verklighetsbeskrivning som bättre överensstämmer med hur vi ser på saker och ting och därmed frigör oss mentalt från frihetshatarnas världsbild?

Artikeln publicerads ursprungligen 2022-05-17

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

Rothschilds överhuvud har dött

Annie Lööf belönas med nytt jobb

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter