Finansministern vill begränsa EU:s makt

Sveriges ordförandeskap i EU är avslutat för den här gången och finansministern sammanfattar perioden – samt stakar ut en gräns för EU:s kommande maktambitioner.

Ordförandeskapet till ända – finansministern blickar både bakåt och framåt

Elisabeth Svantesson, Sveriges finansminister, har lett EU:s ministerförhandlingar på finansområdet under Sveriges ordförandeskap i EU, som ägde rum första halvåret 2023. Nu överlämnas ordförandeskapet till Spanien. Hon lämnar också några besked som överraskar för att komma från en moderat finansminister. Svenska Dagbladet (SvD) rapporterar genom en intervju.

Oväntade besked

Ett par besked från intervjun sticker ut från vad man kunde vänta sig. Finansministern säger tvärt nej till euron för Sveriges del, och anser inte att frågan är aktuell för diskussion. Motiveringen är resultatet av folkomröstningen 2003. Detta går emot andra agendor inom regeringen, då Liberalerna vill ha euro i Sverige snarast möjligt.

Hon vill också skydda EU:s budgetprocess från stora gemensamma låneåtaganden till gemensamma projekt, däribland den så kallade ”gröna omställningen” (en kostsam process för att göra industrierna klimatanpassade). Detta eftersom sådana låneåtaganden och tillhörande projekt totalt sett missgynnar Sverige och de andra länderna som får betala, samtidigt som det gynnar EU-länder med lägre BNP per capita. 

EU:s coronafond, till vilken Sverige fick betala 150 miljarder kronor utan att få något tillbaka, är kanske det mest häpnadsväckande exemplet. Det är ett ovanligt medgivande av EU:s svagheter och hur Sverige missgynnas, på ett sätt som EU-anhängare på högre politisk nivå aldrig brukar tillåta sig.

Hon sätter också tydliga gränser för hur långt hon tycker att EU:s makt ska sträcka sig, kanske ett ännu sällsyntare besked från en EU-anhängare. Någon beskattning på EU-nivå vill hon till exempel inte ha.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

 1. Ja..vi kan iaf konstatera att medlemskapet var ett misstag. Vi blev grundlurade av Carl Bild och dennes vidriga kumpaner och medbrottslingar .
  Carl B. borde sitta i en cell på Vaxholms Fästning .
  Turister får köpa påsar med nötter , popcorn , hårdkokta ägg , bananer ….som dom kan kasta in i Bildts rastgård.
  Någon vanlig mathållning blir det inte .

 2. Bra hållning av en duktig politiker. Hon verkar i det tysta och PK-pressen rundar gärna henne.
  EU skall aldrig bestämma. Eu skall bara ge rekommendationer. Fred och frihandel var starten – inget annat. Men globalisterna har tagit över (även FN) så deras tid bör vara räknad. Om nationella politiker vill. Men – det återstår att se.

 3. Ovanligt att en moderat uttalar sig så nationalistiskt. Men det är glädjande. Håller journalister och politiker på att svänga i eu frågan. För folket är det bara välkommet. Vi har allt att vinna på att lämna denna drakoniska organisation. Det är dags för Swexit nu.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter