Forskare talade om ras och IQ – sparkas från universitet

En forskare hymlade inte om kopplingarna mellan rastillhörighet och IQ. Istället för att bemöta det han sade har universitetet valt att sparka honom.

I februari publicerade Nathan Cofnas, forskare i biologifilosofi vid Emmanuel College (som är en del av universitetet i Cambridge), ett blogginlägg som bland annat tog upp radikal politisk korrekthet och kvotering av olika grupper på höga poster.

I inlägget skrev han att om meritokrati1 tillämpades skulle svarta ”försvinna från alla höga poster som ligger utanför sport och underhållning”, samt att antalet svarta professorer skulle ligga på ”0 procent”.

– Vi måste avbryta kriget mot naturen, acceptera att talang inte fördelas lika inom eller mellan grupper och tillåta människor att lyckas utifrån på sina förtjänster, skrev Cofnas bland annat i blogginlägget.

En varning till studenter

Nathan Cofnas. Foto: Nathan Cofnas
Nathan Cofnas. Foto: Nathan Cofnas

Detta retade upp den politiskt korrekta ledningen på universitet, som har beslutat sig för att säga upp Cofnas. Detta ska ha meddelats i ett brev som fakulteten skickade till honom den 5 april, rapporterar The Telegraph.

Detta har dock väckt motstånd även inom universitet. När det började diskuteras om Cofnas skulle avskedas, kommenterade Doug Chalmers, överhuvud för Emmanuel College, det hela:

Om universitetet i Cambridge skulle avskeda Cofnas, då skulle det sända en varning till studenter och akademiker överallt: när det gäller kontroversiella ämnen, då kan man inte ens lita på att världens mest erkända universitet kommer stå fast vid tanke- och yttrandefrihet.

Inte rädd för debatt

Cofnas har inte varit rädd för politiskt känsliga frågor. Han har bland annat vid flera tillfällen debatterat mot psykologiprofessorn Kevin MacDonald (redaktör för The Occidental Observer), författaren av Kritikkulturen, där olika vänsterradikala rörelser (marxism, psykoanalys och kulturmarxism) kopplas till judiska gruppevolutionära strategier.

”Makten vill inte att vi ska förstå”

Frihetsnytts politiska kommentator, Tobbe Larsson, är knappast förvånad över nyheten och säger att makten vill stoppa denna otroligt viktiga debatt.

Varför vill man inte diskutera IQ och ras?

– Därför att makten inte vill att vi ska förstå att det finns skillnader mellan folk. Man har hållit på med det här sedan andra världskriget. Man försöker koppla ihop detta med nazism för att stoppa debatten. Man försöker stoppa kunskapen om att det finns skillnader mellan olika raser. Det är viktigt att vi pratar om det här, annars riskerar vi att skapa ett orättvist samhälle, där vissa grupper blir orättvist behandlade. Utan kunskap om sådana här grundläggande saker kan vi aldrig utveckla ett rättvist, framgångsrikt och fantastiskt samhälle att leva i, säger Larsson till Frihetsnytt.

  1. ”Ett samhällssystem för rangordning av individer där begåvning, utbildning och prestationer ligger till grund för fördelning av resurser och status”. Källa: Wikipedia []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter